Видове и предимства на хидротерапията

Хидротерапията е използването на вода, вътрешно и външно и при различни температури, за здравни цели

Хидротерапията е използването на вода, вътрешно и външно и при различни температури, за здравни цели. Известна още като водна терапия, хидротерапията включва такива лечения като сауни, парни бани, вани за крака, контрастна терапия, горещи и студени душове и водна терапия. Използва се медицинска апаратура и консумативи btl и различни други видове медицинска техника.

Принципи

Според привържениците на хидротерапията студената вода предизвиква свиване на повърхностните кръвоносни съдове, премествайки притока на кръв от повърхността на тялото към органите. Топлата вода предизвиква разширяване на повърхностните кръвоносни съдове, активиране на потните жлези и отстраняване на отпадъците от телесните тъкани.
Смята се, че редуването на топла и студена вода намалява възпалението и стимулира циркулацията и лимфен дренаж.

Видове

Хидротерапията често се извършва в здравни центрове, спа или у дома. Общите видове включват:

Watsu: Воден масаж, при който терапевтът използва масажни техники, докато плувате удобно в басейн с топла вода.

Ситцова вана: Ситцовата вана включва две съседни вани с вода, една топла и една хладна. Седите в едната вана с крака в другата вана и след това редувате. Ситните вани се препоръчват при хемороиди, предменструален синдром (ПМС) и проблеми с менструацията.

Бани с топла вода: Накиснете се в топла вода до 30 минути, в зависимост от състоянието. Могат да се добавят соли Epsom, минерална кал, ароматерапевтични масла, джинджифил, блатна кал и мъртви морски соли.

Парна баня или турска баня: Парни стаи са пълни с топла, влажна помощ. Казват, че парата помага на тялото да освободи нечистотиите.

Сауна: Сухият топъл въздух насърчава изпотяването.

Компреси: Кърпите се накисват в топла и / или студена вода и след това се поставят върху определена зона по тялото. Прохладните компреси намаляват възпалението и подуването, докато топлите компреси насърчават притока на кръв и облекчават схванатите и възпалени мускули.

Контрастна хидротерапия: В края на душ намалете температурата до ниво, което можете да понасяте удобно (не трябва да е ледено студено). Изключете водата след 30 секунди (някои хора редуват топла и хладна вода до три цикъла, като винаги завършват с хладна вода).

Затоплящи чорапи: Вземете чифт мокри памучни чорапи, намокрете ги старателно, извадете ги и ги поставете на краката си. След това сложете върху тях сух чифт вълнени чорапи и си легнете. Извадете ги сутрин. Казват, че студените мокри чорапи подобряват циркулацията в тялото и спомагат за облекчаване на задръстванията в горната част на тялото.

Горещо подхранване: горещи компреси или бутилки с гореща вода могат да се използват за лечение на остри състояния като настинки в гърдите и кашлица. Твърди се, че облекчава симптомите, но и намалява продължителността на заболяването.

Хидротерапевтични басейни: Упражнения в басейн с топла вода. Топлата вода ви позволява да спортувате без да се борите с гравитацията и предлага нежна устойчивост. Смята се за полезно при болки в гърба, артрит и други мускулно-скелетни състояния. За разлика от водната аеробика, упражненията за хидротерапия са склонни да бъдат бавни и контролирани. Често се прави под ръководството на физиотерапевт.

Хидротерапията може да не е подходяща при определени обстоятелства:

• Сърдечно-съдови заболявания или високо кръвно налягане: Увеличеният приток на кръв може да постави допълнителен стрес върху сърцето
• Висока температура
• Възпаление: Затоплянето може да не се препоръчва при остри наранявания
• Заболяване на бъбреците
• Рак
• Бременност
• Понижена чувствителност към горещо и / или студено

Добре е да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате хидротерапия. Имайте предвид, че хидротерапията не трябва да се използва като заместител на стандартните грижи при лечението на здравословно състояние.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK