Видео разпит на свидетел по дело проведоха в благоевградския съд

Снимки: Районен съд - Благоевград

Видеоконференцията беше направена със съда в Телфорд

Първата успешно проведена видеконференция между България и Великобритания за разпит на свидетел по наказателно дело.

В Районен съд – Благоевград, се осъществи първият успешен за целия Софийски апелативен район видеоконферентен разпит на свидетел с Великобритания.

Видеоконференцията беше направена със съда в Телфорд, Кралство Великобритания, за дистанционен разпит на свидетел. За целта имаше и специализиран провайдър, ползван от съдилищата във Великобритания.

Разпитът беше осъществен отново с техника, предоставена на Благоевградския районен съд чрез ръководителя на Апелативен съд – София, и въз основа на решение на Комисията по IT- технологии във ВСС, след изграждането в Районния съд на Благоевград на специализиран и защитен АЙ ПИ адрес за видеоконференции и проведена електронна кореспонденция и комуникация между съдебния състав по делото в лицето на съдия Екатерина Николова и служители в Районен съд - Благоевград, съдии в Окръжния съд на Телфорд и служители в Централизирания офис за съдебно обслужване с видеоконференции във Великобритания.

Разпитаният свидетел бе поискан от защитата и той е български гражданин, който работи и живее от години във Великобритания, заради което не можеше да се яви и участва в съдебния процес в България.

Същият, се твърдеше, че е очевидец на подписването на документ за заем от подсъдимия К.Ч. и пострадалия П.Б., за който договор Районната прокуратура в Благоевград сочи, че е неистински /придаден му е вид, че е подписан от подсъдимия и пострадалия, без това да е така/ и за това е повдигнала на подсъдимия K.Ч. по извършено документно престъпление по чл. 316, вр. с чл.309, ал.1 от НК за ползване на този неистински документ пред Окръжен съд – Благоевград.

С разпита на свидетеля Вълковски приключи събирането на доказателства в процеса и изясняване на делото от фактическа страна и същото бе насрочено за съдебни прении.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK