Вицепрезидентът в Смилево: България е най-добрият застъпник на Македония в ЕС

Снимки: Президентство

„България е най-добрият застъпник на Република Македония в Европейския съюз. Други европейски държави може да говорят за Западните Балкани, но всяка от своя интерес. За България важни са хората и техния просперитет. България ще продължи да работи за хората от двете страни на границата, за общите проекти и общото ни бъдеще.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се хора пред паметника на Даме Груев в македонското село Смилево, където на тържествена церемония бяха отбелязани 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Традиционното честване бе организирано от Българския културен клуб-Скопие.

В словото си Илияна Йотова подчерта, че балканските народи имат нелека история, белезите от която носят и до днес. „Но сме силни и в изпитанията, и в твърдостта да ги излекуваме, да оставим споровете, напрежението и неразбирането от и в миналото. Договорът за добросъседство е ново начало в отношенията между България и Република Македония“, отбеляза вицепрезидентът. По думите ѝ е време да се помисли за младите хора от двете страни на границата, които искат да работят заедно, да си помагат, да просперират.

„Отношенията между хората винаги са стъпвали на основата на разбирателството и диалога.  Да градим мостове, вместо да се крием всеки в своя си окоп! Това е правилната политика“, подчерта Илияна Йотова.

„Берлинският конгрес раздели народа ни. Изплашени от възраждащата се българска държава, Великите сили откъснаха от земите ни, запратиха хиляди хора далеч от родните им домове. Но подцениха народа“, посочи вицепрезидентът.

„Преди 115 години героите на Илинденско-Преображенското въстание бяха готови да жертват живота си, за да я има свободата, която докоснаха, но бързо им бе отнета“, отбеляза Илияна Йотова. По думите й въстанието се нарежда в безсмъртната историческа хроника на България, в пантеона на героите на един народ със славно минало, създател на третата християнска цивилизация – славянската, готов да се бори за своята свобода и обединение до последната капка кръв.

Илияна Йотова завърши словото си с думите: „Чествания като това са повод да се издигнем над дребнотемието, да загърбим политиканстването и да осъзнаем, че почитаме хора, които са дали живота си за свободата на Отечеството, а не да бъдат „кой знае какви“, както бе казал Васил Левски. Често цитираме думите на славните ни герои. Но трябва да разбираме посланията им“.

По-рано вицепрезидентът проведе среща с ръководството и членовете на Българския културен клуб-Скопие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK