Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Зимния празник над Белица. Кметът Ревански с добра новина: Реновираме пътя до "Семково" (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе официален гост на второто издание на Зимния празник „Белица – Семково 2017“.

Тя бе посрещната тази сутрин пред сградата на общинската администрация в Белица от кмета Радослав Ревански и част от екипа му.

След кратка работна среща, на която градоначалникът сподели проблемите и вижданията си за развитието на Белица, двамата се отправиха към планинския курорт „Семково“.

Събралите се в сърцето на Южна Рила жители и гости чуха българския химн и специално написаната за курорта "Песен за Семково" в изпълнение на благоевградския актьор Николай Кимчев, с които бе дадено началото на II Зимен празник "Белица - Семково 2017". 

"Когато станах кмет, си мечтаех да виждам толкова много хора на "Семково", а днес това е факт. Остават намеренията ми да превърнем тази прекрасна курортна местност в национален студентски курорт - да запазим този уют, да не допуснем презастрояване и "Семково" да остане достъпен за всички граждани на нашата мила родина", заяви от трибуната Радослав Ревански.

Той се обърна към вицепрезидента Илияна Йотова, за да напомни отново на държавата за проблема със собствеността в курорта. "Виждам надежда в очите на местните жители, които искат това място да стане общинско и тук да се събират толкова много хора не само по време на празник, а всеки ден и всеки сезон", каза градоначалникът.

От микрофона той съобщи и добрата новина за беличани и гости - че проектът за ремонт на пътя от Белица до "Семково" е събрал необходимите точки и предстои да бъде подписан договор. Цялостното реновиране на отсечката ще бъде финансирано по Програмата за развитие на селските райони, съобщи още Ревански. 

"Огромна чест е за мен да съм гост на този слънчев празник, който през годините бе позабравен. Но сега сме тук, защото един смел човек го възроди преди година и каза "Ще бъде!". Радвам се, че има куражлии хора като кмета на Белица, който не жали усилия и не спира да търси възможности с проекти и чрез държавната администрация, за да превърне това толкова красиво място в Рила в атрактивен курорт. Но и аз имам една мечта - догодина, когато дойда отново за празника, да пътувам по хубав път и да видя още повече млади хора тук", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя призна, че планински туризъм не се прави лесно, но обеща държавата да помогне, реализирайки стратегията си за развитие на планинските общини.

"Аз съм тук, защото държавата трябва да протегне ръка на община Белица. На тази поляна всички сме съюзници в опазването на това райско кътче на земята, където се събират три планини. Длъжни сме да го опазим и едновременно с това да го развиваме", каза още Йотова. 

Вицепрезидентът посочи, че в мандата си като евродепутат е постигнала европейско целево финансиране за планинските региони след 2020 г. и българските общини ще имат възможност да работят с повече средства за планините.

Празника уважиха още областният управител на Благоевград Валери Сарандев, областните лидери на БСП и ДПС - Николай Бошкилов и Ведат Хюсеин, ректорите на Техническия университет и УАСГ - проф. Георги Михов и проф. Иван Марков, кметът на Гърмен Минка Капитанова, управници на други общини и населени места в община Белица, представители на политически партии, студенти и преподаватели от двата университета.

След официалната част на сцената се качиха певците и танцьорите от Ансамбъл "Пирин", а след тях щафетата поеха местни фолклорни състави и изпълнители.

Над 2 000 беличани и гости подкрепиха развитието на курорта "Семково" и се впуснаха в турнирите и състезанията, организирани от община Белица. Любителите на зимните спортове и снежните планини се включиха в ски-слалома в надпревара за "Купата на кмета". Помислено бе и за почитателите на интелигентните спортове, които мериха сили в турнирите по шах, бридж и тенис на маса.

За всички малки и големи организаторите бяха предвидили състезателните игри: надпревара скачане с чувал; теглене на въже; конкурс за снежен човек; футбол на малки врати. За победителите в състезанията община Белица бе осигурила грамоти и медали.

В празничната програма участва и Георги Симеонов, известен още като JJ - певец, композитор и преподавател. 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK