Вицепрезидентът откри българския щанд на Международния панаир на книгата във Франкфурт

Снимка: Президентство

Книгата е белег на развитието на едно общество

Необходима е държавна политика за повече български книги. Свалянето на ДДС на 9% е навременно, но не може да бъде мярка само по време на криза. Трябва да мотивираме българските автори. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри във Франкфурт българския щанд на 73-ия Международен панаир на книгата – най-голямото и престижно изложение, което предоставя много възможности за контакти.

„Книгата е белег на развитието на едно общество. Българската книга е въпрос на идентичност“, заяви вицепрезидентът и подчерта, че българската нация е създадена от книжнината и културата. Според Йотова са необходими целеви средства за библиотеките в България, със специално внимание върху малките населени места и отдалечените региони.

Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е писателят Георги Бърдаров – носител на Европейската награда за литература. „Българският културен институт, който искаме да създадем, ще бъде естественият партньор на българските книгоиздатели и автори“, посочи вицепрезидентът. В приветствието си тя подчерта, че е необходимо да се стимулират и българските преводачи, които разпространяват българското слово по света.

Илияна Йотова е готова с няколко инициативи за стимулиране на четеното сред българите, които ще осъществи съвместно с Асоциация „Българска книга". След откриването на щанда вицепрезидентът разговаря с представители на ръководството на Международния панаир.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK