Вицепрезидентът: 3 март е самочувствието, че сме българи

Снимки: Прессекретариат

Тази паметна дата е чувството за принадлежност, традиции, история и бъдеще

„3 март 1878 г. беляза съдбата на България и българския народ, на всеки един от нас. 3 март е самочувствието, че сме българи. Тази паметна дата е чувството за принадлежност, традиции, история и бъдеще.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване на Националния празник на България 3 март през Паметника на опълченеца в София.

„Днес празнуваме възкресението на нашата Родина. Отдаваме почит на онези „луди глави“, които дадоха живота си, за да ни има днес и да се наричаме свободни, на опълченците, които вярваха, че ще я има българската държава“, каза Илияна Йотова и подчерта, че никога не трябва да се забравят петте века робство, униженията и оскърбленията, но и енергията, смелостта, силното чувство за принадлежност към един народ – българския.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова посочи, че скоро след Освобождението Берлинският конгрес разруши мечтите на поколения българи. „Но борбата не стихна, продължи с още повече енергия. Последваха Съединението и Независимостта – доказателства за несломимия български дух, за това, че желанието за свободна и независима българска държава на световната географска и политическа карта се предава през поколенията“, подчерта Илияна Йотова.

„Свободата нямаше да я има, ако не беше Руско-турската освободителна война. Нямаше да я има без Българското възраждане, без Българската православна църква и всички духовни огнища в цяла България, които поддържаха жив българския дух, без национално-освободителното ни движение, без Априлското въстание, което събуди човешката съвест в цяла Европа и Русия“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи като недостойни и недопустими всякакви опити за пренаписване на българската история. „Този, който се осмелява да говори, че сме получили даром свободата си, скверни не само паметта на загиналите за свободна България, но и паметта на всички нас, съвременниците“, изтъкна Илияна Йотова.

„Всеки разчита сам за себе си завещанието на 3 март. Моят прочит е следният: само заедно, рамо до рамо, както се сражаваха героите на чутовната Шипка, можем да изградим процъфтяваща България, в която децата ни имат бъдеще. Ако сме истински единни, няма сила, която да ни спре“, обърна се вицепрезидентът към стеклото се множество от хора пред Паметника на опълченеца.

По-рано Илияна Йотова присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK