Валери Симеонов – мистър „Гаф“ за 2017 година

Снимка: epicenter.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов е министърът с най-много гафове – това смятат повечето българи в края на 2017 година, показа неотдавна социологическо проучване.

През отминаващата година Симеонов предизвика политически критики, протестен гняв и подигравки в социалните мрежи заради няколко свои акции, които защити пламенно, понякога дори в конфликт с ГЕРБ и лично с Бойко Борисов. Дир. бг припомня най-запомнящите се от тях.

Акция „Тишина“ в Слънчев бряг

В разгара на летния сезон, вицепремиерът предприе безпрецедентна акция, оглавявайки лично нощни проверки в дискотеки и барове срещу шума в курорта Слънчев бряг. Той обяви, че прави това в защита на туристите, които не могат да спят заради силната музика.

Часове, след като направи първия си удар, Симеонов побърза да се похвали във Фейсбук:

„Тази нощ Слънчев бряг се превърна в синоним на нормален и тих европейски курорт. Започнахме мащабни изненадващи проверки, като първият удар беше върху прословутия „Оксижен“ на известната пазарджишка мутра Божо „Кравата“. Заведението е имало над 20 акта за нарушения до снощи, но продължаваше да работи и да нарушава разпоредбите за шум. Тази нощ, обаче, им бяха иззети музикалните уредби и под слисаните погледи на собствените им охранители, „Оксижен“ прекрати работа.

Заради отказ за съдействие и съпротива DJ-ят беше „закопчан“ с белезници и прибран в районното за 24 часа. След като приключихме проверката на „Оксижен“ и заведението затвори, тарикатите са внесли нови апаратури. Изчакахме „възкръсналото“ заведение пак да се напълни с хора и отново им иззехме аудио уредбите.

Държавата доказа, че когато имат политическата подкрепа, институциите не само могат да свършат работата си безупречно, но и го правят с желание и хъс за налагане на закона. Държавата на закона ще покаже, че е по-силна от държавата на мафията. От тази нощ, битката за тишината ще бъде война. Следва продължение…“.

Задържаният DJ Станчо обаче се оплака, че е станал жертва на полицейски произвол.

„Снощи бях арестуван и унижен публично, отнети са ми лични вещи – лаптоп и зарядно, без адекватно обяснение от РУ Несебър. Написаха ми две наказателни постановления – едното за това, че пускам музика (това ми е професията), второто и ареста са вследствие на това, че отказах да предам лаптопа с музиката ми доброволно. Извинявам се на приятели и феновете си, няма да мога да изпълня професионалните си задължения. За съжаление, съм с вързани ръце. За мен това е политически пиар от ниско ниво”, заяви дисководещият.

Бурно недоволство срещу акция „Тишина“ на Симеонов, която продължи и в следващите дни, изразиха и служители на заведения в курорта, които излязоха на протест. Стотици блокираха улици и поискаха помощ от премиера с призива:
„Бойко, спри Валери!“.

Вицепремиерът обаче остана невъзмутим и коментира пред медиите:

„Няма как Бойко Борисов да спре Валери, нито Валери да спре Бойко Борисов, ако и двамата спазват закона“.

И наистина премиерът го защити именно с този аргумент:

„Разговарях с Валери Симеонов – законът е такъв, че не позволява след 23 часа да има шум, има десетки жалби срещу заведенията. Вицепремиерът действа в рамките на закона. Ако има дебат, той трябва да влезе в парламента и да се реши дали да се промени законът или не. Но при всеки случай – трябва всички да спазваме правилата“.

Симеонов обаче не спря – настоя акционерното дружество “Слънчев бряг“ да бъде ликвидирано или инфраструктурата да се прехвърли към Община Несебър Дружеството е лишено от смисъл и генерира само корупция и почти никакви печалби, мотивира се той.
Все пак това не се случи, защото от ГЕРБ подчертаха, че в такъв случай трябва да бъдат обезщетени и частните акционери. Собствеността на държавата в дружеството е 75%.

Неотдавна вицепремиерът се закани да има проверки за нивата на шума и в зимните курорти. Засега обаче той не е оглавявал лично такава.

„Великата българска стена“

Като своя кауза Валери Симеонов прие и защитата на оградата по българо-турската граница. Той яростно отхвърляше всички критики на опозицията за нарушения и корупция при изграждането на преградата, която вече не е двуредова, както е било планирано, а едноредова.

„Изключително тежко, сериозно инженерно съоръжение, с което България трябва да се гордее, така, както Китай се гордее с Великата китайска стена. България трябва да се гордее с най-стабилната ограда в целия ЕС, която спокойно може да бъде наречена Великата българска стена. Нелепо е да се правят словесни нападки, квалификации от хора, които не са виждали за какво става въпрос“, пламенно защитаваше вицепремиерът оградата.

Той дори подаде сигнал в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончева за това, че е издала държавна тайна, като изнесла секретна информация за съоръжението и показвала негови снимки. След проверка обаче държавното обвинение отказа да образува разследване срещу нея, защото изнесените данни вече са били съобщени от вътрешния министър.

В същото време прокуратурата започна проверка съвместно с ДАНС по сигнал на бившия депутат Велизар Енчев, че изграждането на оградата се осъществява от фирми на Патриотичния фронт на многократно завишени цени. Симеонов категорично отрече това, заяви, че дори не знае имената на въпросните фирми и изтъквайки неопетненото си име, се закани да съди Енчев. Доказателства срещу вицепремиера също не бяха открити.

Междувременно през лятото вицепремиерът дори организира въздушен обход над границата с вертолет „Кугър“, в който участваха депутати от ГЕРБ, Патриотите и „Воля”.  Колегите им от опозицията отказали.
Симеонов не сметна за нужно да съобщи колко струва инспекцията от борда на военния хеликоптер, който летя три часа и половина от Пловдив до морето и обратно.

„Не ми правете сметка, аз съм служебно лице”, отсече той.

Задочният му спор с Йончева обаче продължи, след като в края на годината тя представи документалния филм „Граница“, с официалната подкрепа на БСП. В него се твърди, че има злоупотреби при изграждането на оградата и че каналите за трафик на мигранти действат с протекция от МВР.

В типичния си стил, вицепремиерът отвърна, че източник е уволнен за трафик на бежанци граничен полицай и отсече:

„Напънала се планината и родила мишка. Бях на премиерата на политически-рекламирания филм на Елена Йончева. Скучен, изнасящ познати обстоятелства видеоматериал, пропаганда в стила на „единствената истина“ и категоричните лозунги в духа на „Работническо дело“. Имах чувството, че съм на партийна сбирка на БСП и приятели. Ентусиазирана аудитория, атмосфера на озлобление, реваншизъм и Народен съд от 1944 г.“.

Освен това той директно атакува Йончева с въпроси:

„Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.

Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба? Може би, в тази връзка, бихте предложили подаването на високо напрежение по мрежата и събирането на овъглени сирийчета от оградата?“, попита вицепремиерът.

По-късно той дори обвини Йончева, че е пуснала стара снимка на пропаднала част от оградата, която вече била поправена. Като доказателство Симеонов показа друга фотография и изтъкна, че на кадъра на депутатката се виждат листа, каквито е имало през лятото, а през ноември вече няма.

Лифтът на Банско или „Не искам да виждам Борисов“ 

Eдно друго начинание, което Валери Симеонов прие присърце, обаче буквално разклати управляващата коалиция. На правителствено заседание в началото на декември точката за разширяване на ски зоната, внесена от вицепремиера, беше отложена. Това стана след като, на фона на протестите на екозащитници, Бойко Борисов заяви, че не иска да има никакви съмнения. Два дни по-рано пък екоминистърът Нено Димов оттегли от МС внесения проект за допълнително споразумение към концесионния договор за „Ски зона Банско“.

Това предизвика гнева на Симеонов и той буквално изригна в телевизионно интервю:

„Не виждам съдействие на Борисов, компрометира и саботира моето предложение. В Програмата за управление пише, че трябва да се развива туризмът, да се насърчават инвеститорите, а това са текстове, които не се изпълняват.

Разбрах, че Борисов е пуснал SMS на Тома Белев (известният природозащитник по-късно отрече това – б.р.) в 10 ч. сутринта, че точката за концесията ще бъде отложена и събралите се на сбирка пред парламента две семейства, тези глупаци, веднага се похвалиха във Фейсбук.

Втори лифт няма да има поради несъгласие на Бойко Методиев Борисов. Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на Министерски съвет. Всичко е възможно да стане – да не мислите, че аз съм от тези дето слушкат и папкат, и искат да си начешат егото?! Не искам да го виждам след това изработване, което направи“.

Вицепремиерът атакува и министъра на туризма Николина Ангелкова, която заяви, че няма как да се ангажира със срокове за втори лифт в зимния ни курорт, но подчерта, че „няма да е следващата зима“:

„Министър Ангелкова говори едни обширни и напоителни глупотевини относно моето предложение. Не мога да я коментирам“.

Борисов обаче отказа да влезе в конфликт и отвърна на Симеонов чрез медиите със спокоен тон:

„Аз се отнасям с уважение към моите заместници, имам коалиционно споразумение и го спазвам много стриктно и точно. Не знам какво е казал, защото съм пътувал, а и няма как всеки ден да гледам всички негови участия по телевизиите“.

Премиерът подчерта, че не счита въпросната тема, която „явно го е разсърдила“, за най-важното за екоминистерството точно сега.

„Темата за концесията не трябва да се продължава преди да имаме план за Пирин. Дори президентът Радев се обърна от тази тема. За да няма никакви спекулации, съм казал на Нено Димов, ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, вносител ще бъда аз“, изтъкна Борисов.

Тоалетната, „капан за медии“

Междувременно в края на годината Валери Симеонов буквално развесели публиката с една съвсем неочаквана акция – в един дъждовен ден, скрит под чадър, откри тържествено тоалетна на ГКПП-Калотина.

Веднага заваляха коментари, че е нелепо вицепремиер да прави това. Дори колегата му Томислав Дончев беше искрен и призна, че не би открил тоалетна. Той обаче все пак защити колегата си, като заяви, че обичал да провокира и допълни, че има доза лицемерие в подигравките към него, защото за това колко цивилизован е един народ, се познава по тоалетните.

Самият Симеонов също обясни действията си с провокация.

„В случая направих капан, капан за мишлета, и вие влязохте в този капан. Аз заложих капанчето за недоброжелателни медии. И ако министър-председателят или някой министър отиде да открие магистрала, бих ви препоръчал по същата логика да отбележите, че откриват канавки. Тоалетната беше най-дребният фрагмент от осигуряване на водоснабдяването на целия район. При преминаването на 5000-6000 пътници през Калотина лятно време, когато в резултат на голямото струпване и задръстване едни дълги поредици от мъже се нареждаха покрай канавките, знаете какво правеха. Пожелавам ви да го отразите“, обърна се той към журналистите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK