Валери Симеонов на съд. Произнесъл антиромска реч

Снимка: dnevnik.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов е осъден на първа инстанция за антиромска реч, която той е произнесъл като депутат от трибуната на Народното събрание. Това съобщи Българския хелзинкски комитет (БХК), припомняйки, че делото беше заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев, представлявани от комитета.

Реакцията на правозащитниците бе провокирана от думите на коалиционния партньор на управляващите, че за по-малко от 20 дни българското общество е станало свидетел на няколко "брутални престъпни акта, извършени от представители на циганския етнос" над малолетни, както и над медицински служители по време на изпълнение на техните задължения.

Освен това Симеонов заяви, че е безспорен фактът, че "голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение – за тях законите не важат, данъци и такси са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че имат само права, но не и задължения и отговорности". Лидерът на НФСБ обаче не спря до тук, обяснявайки, че Преходът е превърнал ромите от работещи хора, които пращали децата си на училище, "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки". "Кой създаде впечатлението на нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено, че всички са им длъжни, че трябва да се лекуват безплатно. Отговорът на тези въпроси би обяснил първопричините и би посочил начина на решение на този тежък проблем. И този отговор има своята политическа проекция, или както биха се изразили екзактно представителите на ДПС", заяви още Симеонов тогава. БХК поиска разследване за затварянето на бежанци в лагера в Харманли Български хелзинкски комитет (БХК) настоява за разследване дали е било законно да се забранява на бежанци да напускат лагера в Харманли... Прочети повече Съдът установява, че тези думи съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като „водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв“. Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения. Ищците по делото не искат обезщетение. „Решението е добра новина – успех за самия съд, който показва своята независимост в политическа среда, понастоящем доминирана от расистки наративи от най-долна проба.

Ответникът – ултранационалистически опортюнист без социализация и култура, е вицепремиер. Неговата формация, която предизвиква демократичния правов ред, е легитимирана като част от правителството“, заяви адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК. Властите у нас не действат достатъчно срещу езика на омразата онлайн Липса на достатъчно данни за случаи на език на омраза, необходимост от законодателни промени, необходимост от подобряване на сътрудниче... Прочети повече „Този овластен расизъм не е съвместим с върховенството на правото. Добре е, че в страна, управлявана от години от Бойко Борисов, който поощряваше „ловци на бежанци“, съдът знае да се произнесе в този смисъл“, заяви още адв. Илиева.

Решението подлежи на обжалване./actualno.com



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK