Вицепремиерът Николова: Полският бизнес може да се възползва от предимствата на България

Снимка: МС

Полша е важен партньор за страната ни в областта на търговията и инвестициите

Полският бизнес може да се възползва от предимствата на България като инвестиционна дестинация. Полша е важен партньор за страната ни в областта на търговията и инвестициите и сме заинтересовани от активизиране на търговското сътрудничество и увеличаване на присъствието на полския бизнес и на полски туристи у нас.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с Ярослав Говин, заместник министър-председател и министър на икономическото развитие, труда и технологиите на Полша. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера Николова във Варшава. Николова отправи покана за организиране на българо-полски икономически форум онлайн, който да подпомогне задълбочаването на бизнес партньорството между двете страни.

Българският вицепремиер заяви, че днешната среща дава отлична възможност за обмен на виждания по сътрудничеството в ключова и за двете държави област - освен в областта на туризма, който е и мощен двигател за насърчаване на двустранните ни отношения, така и в областта икономиката, търговията, високите технологии и отбраната. В хода на разговорите беше потвърдено желанието на двете страни за подписване на анекс към Спогодбата за сътрудничество в областта на туризма между двете държави от 1969 г.

Това би дало нов стимул на двустранното ни сътрудничество, коментира вицепремиерът Марияна Николова. „Вярвам, че с подписването на анекса ще поставим основа за допълнително активизиране на двустранните ни отношения по редица ключови въпроси“, заяви Николова. Стокообменът с Полша отчита стабилни нива, като през първите десет месеца на 2020 г. е близо 1,5 млрд. евро, което представлява увеличение с 0,9% спрямо същия период на предходната 2019 г., изтъкна още вицепремиерът.

„Считам, че съществува възможност за надграждане на сътрудничеството ни“, посочи вицепремиерът на Полша Ярослав Говин. Той заяви, че Полша подготвя нова икономическа стратегия за развитие на страната и той ще обърне внимание на полските инвеститори за възможностите, които дава България като инвестиционна дестинация.

България е една от любимите посещавана от поляците дестинация поради чудесния климат, прекрасните пейзажи и огромното културно-историческо наследство, заяви още полският заместник министър-председател. Той обясни, че до момента Полша се справя добре с овладяването на разпространението на COVID-19, както и с икономическите последици причинени от пандемията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK