Веселин Камбуров остава извън Общинския съвет в Гоце Делчев

Веселин Камбуров, снимка: Infomreja.bg, архив

Съдът потвърди решението на ОИК-Гоце Делчев

Административен съд – Благоевград, отхвърли като неоснователна жалбата на Веселин Камбуров, кандидат за общински съветник от листата на коалицията „БСП за България“.

Камбуров оспорваше решението на Общинската избирателна комисия в Гоце Делчев в частта му, с която са обявени избраните общински съветници от листата на Коалиция „БСП за България“ от произведените на 27.10.2015 г. избори за общински съветници в община Гоце Делчев.

С решение от 19.11.2019 година съдът потвърждава Решение №125-МИ от 28.10.2019 г. на ОИК-Гоце Делчев, с което са обявени избраните за общински съветници в община Гоце Делчев.

В мотивите на решението се сочи, че сред протоколите на секционните комисии, по данните на които е и окончателното решение на ОИК за избраните за общински съветници, няма такива подписани с възражения и особени мнения, както и няма отразен спор относно действителността на бюлетините при преброяването и отчитането им.

Предвид това и доколкото в РБългария преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само от членовете на секционните избирателни комисии (а в определените случаи от ОИК) след приключване на изборния ден и не е предвиден какъвто и да е способ на преброяване освен този, съдът остави без уважение искането на жалбоподателя за повторен оглед и преброяване на всички недействителни и всички действителни бюлетини, подадени за кандидатскта листа на Коалиция „БСП за България“ в седем избирателки секции, както и искането на оспорващия за преглед на черновите на протоколите от тези секции.

Основание за обявяване на недействителност на съответния избор са само съществените нарушения на изборния процес, при недопускане на които изборният резултат би бил различен. В настоящия случай съдът не установи такива, които да са основание избора на общински съветници от листата на Коалиция „БСП за България“ да се обяви за недействителен.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

toto10:26 - 22.11.2019
Зимна наметка с три букви? Шал
Гошо20:54 - 21.11.2019
Наглец
Гошо16:34 - 20.11.2019
Какъв съветник си ти бе дрисльо?Измамник и лъжец!Я се скрий някъде в дън земя.
Код за сигурност, въведете кода aa6