Филм, заснет от кюстендилеца Юлиан Атанасов, взе Голямата награда на фестивала „Сънданс“ в САЩ

Снимки: Читалище "Асклепион"

Фестивалът се провежда в Парк сити, щата Юта, и е най-големият световен форум на независимото кино

Филмът „Йалда – Една нощ за опрощение“ , заснет в Иран, направи световен пробив още с включването му в официалната селекция на един от най-значимите филмови фестивали в света „Sudance“, който се провежда САЩ. Негов режисьор и сценарист е Масуд Бакши, която поради усложнението в политическите отношения между Иран и САЩ нямаше възможност лично да участва във фестивала.

Филмът, който е копродукция на Иран, Германия, Франция, Люксембург и Швейцария, бе представен в САЩ от своите продуценти и оператора Юлиан Атанасов. Международното жури, в състава на което бе и Изабела Роселини,  в една изключителна конкуренция присъди на творбата  Голямата награда.

В Иран Йалда е най-дългата и най-тъмната нощ след деня на зимното слънцестоене, в която идва Рождество и по иранския календар – раждането на Митра, богът на Слънцето. Мериам е млада жено, осъдена на смърт за убийството на съпруга й. Иранското право позволява семейството на жертвата да прости и да пощади живота на осъдения, така че съдбата на Мериам ще бъде решена от дъщерята на нейния убит съпруг Мона.

Двете млади жени  ще преживеят  Йалда – нощта за прошка, в телевизионно шоу пред милиони зрители и ще извървят драматично трудния път на опрощението, защото ще трябва да изживеят миналото отново. Но денят след тази най-дълга нощ символизира триумфа на светлината и добродетелта над силите на мрака…

Фестивалът „Sundance“, основан от Робърт Редфорд, се провежда в Парк сити, щата Юта, и е най-големият световен форум на независимото кино, както и един от най-престижните  филмови фестивали и пазари. Операторът на филма „Йалда“ Юлиан Атанасов е завършил училище „Даскал Димитрий“ в родния си град Кюстендил, бил е студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и се дипломира се в Берлинската филмова академия.

Филми, на които той е оператор, са носители на редица награди на международни филмови фестивали, сред които е и „Златен леопард“ на кинофестивала в Локарно, а през 2011 г. Юлиан Атанасов е удостоен с  наградата за операторско майсторство „Златна роза“ на филмовия фестивал във Варна за филма на Камен Калев „Островът“ с Летисия Каста в главната роля.

Той е син на рано отишлия си известен кюстендилски фотограф Георги Атанасов и на журналистката Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK