Членове и симпатизанти на ВМРО почетоха 143 г. от рождението на Иван Караджов в Благоевград

Снимки: ВМРО

Членове и симпатизанти на ВМРО днес почетоха 143 години от рождението на Иван Караджов на площад „Македония” в Благоевград. Бяха положени цветя на неговата паметната плоча пред градското читалище, а за неговия живот и дейност разказа младият историк Вангел Тодоров.

На мероприятието бе и заместник-областният управител Иван Стоянов, граждани и потомци на композитора на „Тих Бял Дунав”.

Възпоменателната плоча се постави през 2012 г., по инициатива на ВМРО-Благоевград, когато се навършваха 137 г. от рождението на революционера.

Иван Караджов се ражда в с. Лешко, през 1875 г. учи в Солунската гимназия, където се включва в редовете на ВМРО. Образованието си завършва през 1902 г. в Императорската певческа школа в Санкт Петербург.

По време на Илинденското въстание е в затвора. След преврата на Младотурците, 1908 г. става учител в Солун. Той е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове.

През 1909 г. композира музиката на песента „Тих бял Дунав“ по текст на Иван Вазов. През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия.

След войната до 1930 г. преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая.

Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 г. и в Горноджумайската събития през септември 1924 г.

През юли 1928 г. на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението на Организацията, след убийството на Александър Протогеров, е на страната на Иван Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK