Веригата Lafka затвори

Снимка: Капитал

Веригата беше създадена през 2014 г. с помощта на "Булгартабак"

След шест години на пазара веригата Lafka затвори. Решението най-вероятно е дошло след спирането на бизнеса с лотарийните билети на Васил Божков и покрай решението на държавата да поеме дистрибуцията на вестници и списания, пише "Капитал".

В регистрите няма искане за откриване на процедура по фалит за дружеството "Лафка маркет", което оперира с 1059 обекта, повечето от тях - 824 - на франчайз. Отделно от това веригата е концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив. Няма и съобщение на сайта на фирмата. Затова не е е изключено бизнесът да бъде придобит от друг след седмици.

Така, след това затваряне, единственият работещ бизнес в рамките на "Булгартабак" вече остава "Лодис инвест", която произвежда млечни продукти.

Веригата на Пеевски

Според последното вписване в Търговския регистър от юли миналата година акциите на веригата са разделени между две юридически лица: "Еф Ем Си Джи трейд" и "Благоевград БТ". Но като крайно се контролира от основателите на "Винпром Пещера" и Делян Пеевски, твърдяха няколко източника на "Капитал" и в началото на годината.

Веригата има заем към ПИБ и акциите на дружеството са заложени като обезпечение пред банката, като задължението към банки според отчета е малко над 24 млн. лв. според последния отчет. Приходите на компанията са 240 млн. лв., а нетната печалба - 5 млн. лв. за 2018 г. Продажбите на цигари са за близо 180 млн. лв., на други стоки (вероятно и вестници) - 35 млн. лв., а комисионните от лотарийни билети - 22 млн. лв. Персоналът на дружеството е бил 630 души към края на 2018 г.

Веригата беше създадена през 2014 г. с помощта на "Булгартабак", като в много градове тя финансира дейности на общината срещу възможността да си избере най-атрактивните точки и да ги наеме за период от 10 години. Веригата беше на косъм от това да стане концесионер и на спирките в София. В повечето случаи Lafka предплащаше и така получаваше и по-нисък наем. От политически протектираното от общинските съвети на ГЕРБ навлизане на веригата в най-големите градове, пострадаха множество малки фамилни фирми, които до този момент стопанисваха павилионите. Веригата дълги години работеше на загуба и достигна 2000 обекта, не можа да се разрасне до очакваните 3000.

Според източници на "Капитал" през последните години са правени изключително много опити за продажбата й. Бизнесът, обаче, се е сторил неустойчив на бъдещите купувачи, тъй като над 50% от приходите са идвали от лотарийни билети, а множество световноизвестни марки са избрали да не работят с Lafka.

Без предупреждение

Представители на компании за производство на цигари, захарни изделия, алкохол, медии и др. отбелязаха пред "Капитал", че не са били предупредени за затварянето на веригата. Това би им помогнало да намалят постепенно доставките и да настояват по-бързо да им бъдат върнати парите за стоката. Няма яснота какви количества продукти в момента са затворени в Lafkа.

През тази седмица изтече последният срок, в който от мрежата трябваше да бъдат изтеглени лотарийните билети, отпечатани от фирмите на Васил Божков.

Тъй като през миналата година държавата реши да включи в разпространението на вестници държавната "Български пощи", а лотария да бъде организирана само от държавния Български спортен тотализатор, доставчиците на Lafka смятат, че до седмици тя ще бъде изкупена за нула лева от спортния тотализатор или "Български пощи".

По закон тотото трябва да има лицензирани пунктове, но няма достатъчно средства да отваря нови. "Български пощи" пък трябва да разнасят вестници и могат да ползват и тази мрежа в големите градове. Кой ще стои зад тотото и разпространението на вестниците е ясно на всички. Това е Делян Пеевски, коментира представител на бързооборотна компания, която снабдява Lafka, който не пожела името му да бъде споменавано.

От друга компания допълниха, че през последните седмици павилионите за цигари, независимо чия собственост са, са пострадали изключително много от изтеглянето на лотарийните билети. Затова те са започнали да настояват за по-големи отстъпки от доставчиците, за консигнация и са намалили поръчките си на стока поради липса на достатъчно средства. /Капитал/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK