За първи път в България е създаден железопътен аудиотур по маршрута на Родопската теснолинейка

Снимка: личен архив

 Гражданско сдружение „За теснолинейката“, в лицето на Кристиян Ваклинов, съвместно с Анатоли Костовсъздадоха железопътен аудиотур по целия маршрут на влак “Родопи“.

Турът включва 23 точки с начална гара Септември и финална - гара Добринище. Тя е единствената жп линия в България с почти двойно по-тясно разстояние между релсите от нормалните линии или 760 вместо 1435 мм.

Местните хора я наричат още „дековилката”, „малкото влакче”, „малката железница”, „каубойският влак”. Жп линията свързва областите Пазарджик и Благоевград, общините Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско, трите планини Родопи, Рила и Пирин, както и етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония.

Пътуващите ще чуят интересни истории за строежа на линията, интересни места, за най-високата гара и т. н.  Интересното е, че за първи път в България се създава железопътен аудиотур и е именно на платформата izi.TRAVEL, която позволява това. Турът е озвучен на български, руски и английски езици.

Пътешествениците ще могат да отворят аудиотура като изтеглят безплатното приложение izi.TRAVEL, сканират QR кода на плаката във влаковете и се насладят на историите по маршрута.

Българския глас е на Светла Матеева – първи и дългогодишен озвучител на еталонния влак „Родопи” по линията, който бе възстановен през лятото на 2017 година. Създателите на интерактивното съдържание с радост ви приветстват да се повозите на Родопската теснолинейка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK