Велинградският музей гостува в Кюстендил с изложбата „Кметът Йосиф Шнитер”

Снимки: РИМ-Кюстендил

Изложбата на Исторически музей – Велинград „Кметът Йосиф Шнитер” гостува в къща музей "Димитър Пешев" в Кюстендил. Тя представя управлението на един от най-успешните кметове в Чепинския край през 1934-1938 г. 

Йосиф Йосифов Шнитер е роден в град Пловдив през 1893 г. Завършва средното си образование в Пловдив, а висшето - в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски”.

Участва като доброволец в Балканската и в Първата световна война. Работи като юрисконсулт и адвокат на частна практика в София.

На 19 май 1934 г. политически дейци на офицерската организация – „Военен съюз” и политическия кръг „Звено”, начело с Кимон Георгиев и Дамян Велчев извършват военен преврат. 

Един от първите назначени, а не избрани кметове е Йосиф Й. Шнитер, назначен в с. Лъджене, Пещерска околия през 1934 г. и кмет на първата сборна община от селата Каменица, Лъджене и Чепино през 1934-1936 г., първообраз на днешния Велинград.

Назначаването му за кмет на община Лъджене, а по-късно и на сборната община Чепино, му дава възможност да прояви европейска култура и амбиция в управлението и благоустрояването на селищата и развитието им като туристически и балнеоложки курорти.

По негова инициатива през 1935 г. е открита Лъдженска скиорска шанца, каптирани са 32 извора в м. Легоринец, коригират се коритата на р. Еленка, р. Луковица и Стара река, построява се нов ресторант с казино на Клептуза, горски почивен дом на Юндола, новата сграда на Кална баня и „Първият по рода си в Европа” минерален плаж в Лъджене през 1937 г.

Организират се плувни и ски състезания, конкурси „Царица на плажа”, конгреси на БТС и Българският народен морски сговор. Подпомага се и се рекламира курортното дело, а това придава модерен градски облик на селищата и самочувствие на хората. 

Чрез богат снимков и документален материал от личния архив на Йосиф Шнитер, е представена дейността на един интелигентен и достоен кмет в един малко известен и противоречив период от нашата история.

Изложбата ще бъде открита на 20 октомври от 17.30 часа в къща музей „Димитър Пешев”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK