В Първо ОУ–Гоце Делчев, откриха изложбата „Да пишем на кирилица! Ще забравим ли българския език?“

Снимка: Infomreja.bg

Днес в Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ беше открита гостуваща изложба на тема: „Да пишем на кирилица! Ще забравим ли българския език?“. Тя е създадена по идея на Сдружение „Млад планинар“ – Петрич.

Обезпокоени от масовото писане на латиница в Интернет, в личната и бизнес кореспонденцията, организаторите са решили по оригинален начин да напомнят, че трябва да ценим  родния си език и  да използваме неговата азбука. Те бият тревога и срещу предпочитането на чуждиците  пред изразителните български думи.

Изложбата е създадена в навечерието на 21-ви февруари – Международен ден на майчиния език. Досега е показана в училищата в град Петрич. Това е нейното първо представяне в друго населено място. В  училището, по покана на което  изложбата е в Гоце Делчев, тя ще остане до 15-и март, а в навечерието на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура  ще бъде изложена в музея на Благоевград.

„Някои от децата, с които се срещаме, веднага сменят имената  в профилите си от латиница на кирилица. Те споделят, че досега не са се замисляли по този въпрос“ – казва ръководителката на „Млад планинар“ Гергана Сандъкчиева. Впечатленията и допълва София Илкова, която е допринесла за осъществяване идеята на Сдружението.

На откриването в Първо основно училище присъстваха ученици от пети клас. За радост, повечето от тях знаеха българските съответствия на много чуждици. Те решиха повече да не употребяват „лайквам“ вместо харесвам, „поствам“ вместо публикувам, „чатя“ вместо пиша и т. н. Учениците обещаха да призоват към същото и своите приятели. Те приеха като интересна идеята да отучат себе си и близките си от чуждиците чрез игра, пишейки наказателна точка за употреба на чужда дума.

Със своята изложба младите планинари от Петрич доказват, че обичат не само родната природа, но и родния език!

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK