Гоцеделчевски туристи в опит да помогнат на бедстващи в планината

Снимка: Туристическо дружество "Момини двори" - Гоце Делчев

Добрите отношения между организираните туристи от Гоце Делчев и Петрич  се поддържат от години. Нерядко те се събират и заедно правят поредния планински преход. Такова е било и намерението, което са имали в навечерието на Трети март – да се съберат на хижа „Славянка“. Да, но както нерядко се случва, плановете се провалят.

Повреда в автобуса става причина групата от Петрич да продължи пътя си от село Голешово към хижа „Славянка“ пеша. Тя се състои от 30 души, между които и деца. Снегът е дълбок, заради силни ветроломи често трябва да прескачат прекършени  дървета. Пада мрак и групата се разкъсва. Постепенно хората разбират, че се въртят в кръг. Само едната група има радиостанция, с другата няма никаква връзка.

Тревогата расте и сред 15-те туристи от Гоце Делчев. Обезпокоени от голямото забавяне, тримата най-добре подготвени планинари – Петър Смилянов, Владо Катрев и Димитър Балтаджиев, без да мислят за себе си, тръгват на помощ на бедстващите. Изкачвайки се високо в планината, те хвърлят фойерверки, като се надяват петричани да ги видят, но напразно. Петър Смилянов успява да се свърже с хижаря на хижа „Извора“, а той – с кмета на село Голешово, който изпраща 3 джипа на помощ на петричани.

Междувременно след обаждане на телефон 112 в село Парил пристигат части на пожарната и полицията  в Гоце Делчев, но до тяхната намеса не се стига.

Нощта е безсънна и тревожна за всички. Тримата мъже от гоцеделчевската група си тръгват едва след като разбират, че петричани са намерени и ще бъдат извозени обратно с джиповете от Голешово. Прибират се в хижа „Славянка“ след почти 5-часов нощен преход в планината. Всички ги посрещат с облекчение, разбрали, че и петричките туристи вече са в безопасност.

За хората, прекарали нощта срещу Трети март, бродейки из планината, Националният празник завинаги ще остане свързан със суровата зимна природа в иначе красивата Славянка.

 

КОМЕНТАРИ

Граничар от Победител23:00 - 03.03.2019
Граничарите от Победител( хижа Славянка) знаят много добре какво там.Как то пътя не се подържа.Защо са тръгнали?
Антония Геврекова21:40 - 03.03.2019
Адмирации!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK