Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение

Източник: ЕПА

Драматично развитие на втория ден от срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун. Преговорите внезапно приключиха по-рано от очакваното.

Двамата лидери не успяха да постигнат споразумение на втората им среща на върха във Виетнам, но разговорите между двете държави ще продължат, обявиха от Белия дом. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че двамата са обсъдили ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

"Този път не беше постигнато споразумение, но техните екипи очакват срещите да продължат и за в бъдеще", поясни Сандърс. Тя обаче описа срещата между американския президент и лидера на КНДР като "много добра и конструктивна", информира АП.

Двамата напуснаха разговорите в хотела Metropole далеч по-рано от очакваното, което доведе до отмяна на планирания работен обяд и подписването на съвместна декларация с резултатите от преговорите. 

Пресконференцията на американския лидер бе изместена от 16,00 на 14,00 часа местно време. Тръмп трябваше да даде съвместна пресконференция с Ким Чен-ун след края на преговорите. 

Според американския лидер тонът на разговорите с Ким е бил „приятелски” и хората не са напуснали преговорите разгневени. „Ние се харесваме, имаме добри отношения”, повтори той.

Тръмп говори и за бившия си адвокат Майкъл Коен, който вчера даде показания пред конгресна комисия. Той повтори, че Коен е излъгал за много неща. Американският лидер отбеляза, че се е опитал да гледа колкото е възможно повече, но не е гледал цялото изслушване, тъй като е бил много зает.

Попитан дали е негово решението да се прекратят преговорите с Ким, държавният глава каза: „Не искам да казвам, че е мое решение, защото каква е целта от това. Но ние ще продължим да поддържаме отношения”.

Доналд Тръмп припомни постиженията си от миналата година, включително връщането на американски заложници и обещанието на Ким към него да не провежда повече ядрени изпитания. Доверявам му, обяви Тръмп.

На въпрос как ще разрешат различията в идеите си за ядрено разоръжаване на КНДР, Тръмп отбеляза, че ще отнеме време, но „ние знаем всеки сантиметър от тази държава”. Запитан усеща ли каква е визията на Ким Чен-ун за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, президентът на САЩ отговори: „Той има определена визия, не е точно нашата визия, но е много по-близо в сравнение с преди година”.

Американският лидер съобщи, че са напуснали преговорите заради разногласия около санкциите, които международната общност наложи на КНДР. Ние трябваше да напуснем заради определен въпрос. Става въпрос за санкциите. Основно, те искат санкциите да бъдат отменени изцяло, а ние не сме склонни да направим това, обясни Доналд Тръмп.

Държавният секретар Майк Помпео се качи на подиума, за да даде подробности за разговорите. Той обяви, че „ние наистина постигнахме напредък...през последните 24-36 часа”, но „ние не стигнахме докрай”.

Помпео все още е оптимист. Екипите на двете държави ще продължат срещите през следващите седмици. По отношение на преговорите със Северна Корея Тръмп обяви, че „ние наистина имахме продуктивно време”. Той отбеляза, че всичко, което са договорили, „не беше добро нещо, за да се подпишем”.

Тръмп повтори, че отношенията с Ким Чен-ун са “много силни”, но „понякога вие трябва да си тръгнете”.

Американският лидер започна пресконференцията с външнополитически новини, включително за ситуацията около Индия и Пакистан. Той похвали икономическото развитие на Виетнам и им благодари за гостоприемството.

Има „сравнително притегателни новини” от Индия и Пакистан, каза той и изрази надежда, че всичко ще приключи. По думите му мирът „вероятно ще се случи”.

След края на първата среща на върха в Сингапур преди близо година Тръмп обяви, че КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, а САЩ прекратяват военните учения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK