389 български граждани се върнаха в България с помощта на МВнР за една седмица

Снимка: Infomreja.bg

Към България от Солун в момента пътуват 17 български граждани

139 български граждани успяха да се завърнат в България със съдействието на Министерството на външните работи за една седмица от 13 март насам, откакто много страни по света започнаха да въвеждат ограничителни мерки заради коронавируса. Ситуационният център на МВнР упъти индивидуално и около 250 души за придвижването им от различни точки на Европа, а на около 1900 души е оказана помощ по телефона.

Сред най-големите случаи са:

Към България от Солун в момента пътуват 17 български граждани, излетели към Гърция от Малта. На летището в Солун те бяха посрещнати от служители на Генералното ни консулство като 6 от тях са откарани до ГКПП Кулата с транспорт на консулството ни.

21 български граждани пътуват срещу заплащане днес от Варшава за София с чартърен полет на полските авиолинии ЛОТ. Сънародниците ни са качени на борда с помощта на българския посланик Емил Ялнъзов. 

8 български граждани – 4 от Мароко и 4 от Тенерифе, излетяха снощи за България с полети през Букурещ със съдействието на МВнР и посланиците ни в Рабат и Мадрид Юрий Щерк и Иван Кондов.

26 наши сънародници успяха да се върнат в България на 16 и 18 март. Посланикът ни в Аман Димитър Михайлов издейства разрешение от краля на Йордания Абдула Втори за осъществяването на втория полет след затварянето на йорданското въздушно пространство.

На 19 март 7 български граждани заминаха от Прищина през Република Северна Македония за България, придружени при преминаване на границите от наши дипломати от посолствата ни в Косово и Република Северна Македония.

На 17 март за България излетяха 47 наши сънародници, блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти във връзка с разпространението на коронавируса. Завръщането им стана възможно благодарение на усилията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която разговаря по телефона с колегите си от Турция и Мароко – Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита, и с усилията на посолството ни в Рабат.

На 15 март посланикът ни в Белград Радко Влайков помогна 12 български граждани, пътуващи от Австрия, да преминат унгарско-сръбската граница и да се приберат в България.

На 14 март със съдействието на вицеконсула ни в Белград Георги Христов в Сърбия от Хърватия успяха да влязат 23 български автомобила, блокирани на границата.  Друг български гражданин се върна в България от САЩ с помощта на посолствата ни в САЩ и Сърбия.

Във връзка с масовото затваряне на граници в Европа през последната седмица най-критичен беше моментът, когато стотици наши сънародници се оказаха блокирани на австро-унгарската граница. Включително след намеса и на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева тя получи телефонно обаждане от унгарския си колега Петер Сиярто, който обеща да бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч местно време (22 ч българско) до 5 ч местно време (6 ч българско) като същевременно призова всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати. На границата посланикът ни във Виена Иван Сираков на място оказваше помощ на нашите съграждани. 

МВнР съдейства и за отварянето на «зелен коридор» за български ТИР-ове от Италия през Словения, Хърватия и Сърбия.

Централното управление на министерството заедно с посолствата ни по света продължават да работят по случаи с български граждани, които искат да се приберат от Испания, Молдова, Аржентина, Филипините, Сенегал, Великденските острови, Мексико, Алжир, Тунис, Индонезия. Българските посолства поддържат контакт и с останалите мисии на държавите членки на ЕС за организиране по възможност на съвместни полети с европейски граждани.

За периода 13-19 март 2020 г. служителите на нашия денонощен телефон в Ситуационния център на МВнР +359 2 948 24 04 са приели около 1900 обаждания, като най-честият въпрос е „Как да се прибера в България?“. Питат ни още за пристигащите от кои държави се налага карантина, какво представлява тя и как се осъществява. Отговаряме също и на стотици запитвания и по имейл, както и на Фейсбук страницата на МВнР, актуализирана постоянно е интернет-страницата на МВнР. Чрез медиите гражданите бяха информирани и с повече от 50 прессъобщения за актуалната обстановка в Европа и света във връзка с налаганите ограничителни мерки заради коронавируса.

МВнР предупреждава българските граждани да не пътуват, освен ако нямат неотложни случаи, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK