Пилигрими от Кюстендил прeдставиха случки и перипетии по Пиринеите

Снимка: Infomreja.bg

"По Камино до края земята" - така озаглавиха разказа си за пътуването по Пиринеите по така наречените пилигримски маршрути, кюстендилците Калина Пеева и Любомир Младенов.

Залата на Килийното училище едва побра техни приятели и съмишленици по туризъм, съграждани. Срещата се организира от Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров“.

Екипировката, битовите изпитания в район, в който няма дори и уреден транспорт, четенето по дърветата на номера на частни таксита, спането по специални помещения с около 200 души са част от вълнуващите детайли по преодоляното и преживяното от двамата кюстендилци.

Всичките тези неща ги описва Паулу Коелю. След излизането на книгата му броят на туристите пилигрими стигнал за една година 270 хиляди.

Камино де Сантяго или пътят Камино е древна поклонническа мрежа от пътища, крайната точка на които е катедралата в Сантяго де Компостела.

Най-популярният от тях е т.н. френски маршрут, който тръгва от едно малко селце във Франция – Сан Жан Пиер дьо Пор (Saint Jean Pied de Port), преминава през Пиринеите и по цялото протежение на северна Испания, докато стигне до Сантяго де Компостела.

Пилигримите /хора, които предприемат пътешествие до свещено място/ тръгват и от най-различни градчета по пътя /например от Асторга/. Френският маршрут е най-известен, радва се на най-голямо внимание от страна на пилигримите и по тази причина от всички пътища предлага най-много възможности за настаняване, хапване и пийване.

Това води до значителен наплив на пилигрими, особено през пиковите месеци юли и август. Съществуват и други маршрути като северния, английския, португалския и т.н.


  

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK