Велики думи за Кресненско-Разложкото въстание от велики хора

Снимка: Infomreja.bg, архив

Знаете ли, че:

След Берлинския конгрес от 1878 г. от всички краища на българските земи започват да пристигат хиляди възвания, петиции и прошения към руския император, неговите генерали и "великите сили". Хората масово заявяват своето желание за справедливо разрешаване на "Българския въпрос". Ето какво казват част от участниците в събитията от онези дни:

Император Александър II: "Аз поставих оградата на България в Сан Стефано. Берлинският конгрес разруши тази ограда, но белезите от нея останаха..."

Княз Дондуков-Корсаков: "Вие видяхте от Санстефанския договор какво желае Русия на България. Европа се бои от една голяма България и скочи на крак, за да се възпротиви на онова, което създаде Русия. Русия ви желае добрини, но тя не може да се бие с цяла Европа."

Генерал Тотлебен: "Русия е длъжна да се оттегли оттук. Ще ви оставим въоръжени. Правете каквото можете ..."

Генерал Скобелев: "Българите вече не трябва да се надяват на Русия, а на себе си. Да се решат да умрат за това, което е свято, да бъдат мъченици, без да мислят какво може да стане. Войната е нещо неизвестно."

Бенджамин Дизраели, първи граф на Бийкънсфийлд (Министър-председател на Великобритания, 1868 г., 1874 – 1880 г.): "Английската дипломация победи. Ние върнахме на султана 30 000 миле (40 000 кв.км) най-плодородна земя, населена с най-трудолюбивите жители, с най-даровитите поданици на султана..."

По материали на Боян Ненов/ Кресненско-Разложко въстание

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK