Великденските традиции по света

Снимка: Infomreja.bg

В православните страни, настъпи един от най-почитаните празници Великден, а в католическите той отмина преди седмица.

Интересно е, че в много от страните по света Великден се чества по различни начини, като това, което обединява е времето за почивка, пътуване и прекарване на повече време със семейството.  Разбира се боядисването и чукането с яйца е радост както за малки, така и за големи.

Какви са Великденските традиции по света:

  • Унгария- "Шприцване" е популярна унгарска традиция за Великденския понеделник, в която момчетата игриво поръсват парфюм, одеколон или вода над главата на младата жена и искат целувка.
  • Франция- В град Хауг на централния площад на града се сервира гигантски омлет, приготвен с 4 500 яйца, който може да нахрани 1000 души. Историята започва, когато Наполеон и армията му пътуват през южната част на Франция и се спират в градчето да хапнат омлет.
  • Бразилия- Освен че са луди футболни фенове, имат една луда традиция за създаване на сламени кукли, които да бъдат удряни. Сламените кукли олицетворяват Юда.
  • Севиля, Испания- Един от най-големите Великденски празници се провежда в Севиля, където големи групи маршируват и пресъздават историята на Христос.
  • Швеция- Великден в Швеция много прилича на Хелоуин, а децата се обличат като великденски вещици, носещи дълги поли и цветни забрадки. Отиват при съседи, за да им продават ръчно нарисувани картини, с надеждата да получат сладкиши.
  • Корфу, Гърция- Традицията на "Потопяването" се провежда сутринта на Велика събота. Хората хвърлят от прозорците си саксии, тигани и други глинени съдове, които се разбиват на улицата. Някои хора казват, че обичаят за хвърляне на саксии приветства пролетта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5
loading...