Перник получава вода от „Белмекен“

Снимки: МС

Няма да бъдат намалени водните обеми на София, а само ще бъде използвана водната инфраструктура

"В дългосрочен план решението, което днес ще се вземе за осигуряване на вода от водосбора на язовир „Белмекен“, е най-правилното и е гаранция за това, перничани да не бъдат поставяни пред такива ситуации отново“.

Това коментира кметът на община Перник Станислав Владимиров на среща с премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на екологията Емил Димитров, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и областния управител на Перник - Емил Костадинов.

Той добави, че през последните 2 месеца е имало начертани краткосрочни и дългосрочни мерки. „Някои от тях се изпълниха, някои отпаднаха по нецелесъобразност. В момента се работи по започване на ремонтите на ВиК мрежата в Перник и ремонта на пречиствателната станция“, каза още Владимиров.

„От всички варианти, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На практика, така, както пътят през Владая се ползва и от Перник и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник от Белмекен“, коментира решението премиерът Бойко Борисов.

„Обяснете каква е целта, за да няма спекулации още повече, че за София ще правим подобно нещо от яз. Огняново, да имаме резервна вода, но днес няма да го говорим, защото знам какво следва от всяка една дума. Гледахме всякакви варианти- от вода от пещерите, при която рискът да направим екокатастрофа е голям и аз не мога да го поема, а и не е нужно- когато имаме вариант двата града да си помогнат“, каза още премиерът.

По време на срещата министър Караниколов заяви, че още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. „Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 литра в секунда. Водата ще е насочена от "Белмекен", каза още Караниколов. Той добави, че трасето, което предстои да бъде изградено, ще е дълго 13.5 км. като това ще струва на държавата около 25 млн. лв. По думите на министъра, то ще преминава през общински терени, което няма да създаде затруднения за бързото му изпълнение.

„Няма да бъдат намалени водните обеми на София, а само ще бъде използвана водната инфраструктура на София. Тази вода не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник", обясни екоминистърът Емил Димитров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK