Борисов от Благоевград: Уникален строеж. Вече има депо за 100 години (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Индустриална зона "Симитли - Благоевград" е следващият проект в Югозапада

Уникален строеж. Вече има депо за 100 години.

Това заяви премиерът Борисов, който след като откри завод в Петрич посети прясно откритото депо за отпадъци над Благоевград.

Борисов даде пример с разкопките на древния град Хераклея Синтика край Рупите, който също бе част от маршрута му днес. Той сподели, че е възхитен от здравината на канализацията, изградена в архаичния град.

На 2400 години е канализацията – и не е мръднала. Депото поне да изкара 100 години, ще е добре.

Гарантираме – допълни пък от своя страна кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Най-напред искам да благодаря на кметовете от всички общини, че по най-съвременен начин продължава да се гради и да се прави, каза Борисов и допълни:

Понеже много обичат да приказват в София, ако не бяхме направили това – тези пет общини – включително и Благоевград щяха да фалират, защото глобите бяха такива, че възлизаха на проходите на общините. Днес е добър ден за всички вас.

Относно строежа на АМ „Струма“, Борисов подчерта: „Яко се строи. Има над 200 машини и над 200-300 работници. Заводи в Петрич правим“.

След като днес бе открито депото и бе направена първа копка на инсталацията за анаеробно разграждане на отпадъци, стана ясно от думите на премиера, че друг мащабен проект предстои в областта.

Взели сме решение за създаване на индустриална зона „Симитли- Благоевград“. Индустриалната зона обедини двата града. Имаме много инвеститори, но се оказа, че в Благоевград няма земя. Всичко така сте разпродали, раздали, правили, приватизирали, купили тези „честните“ преди нас, че в момента няма къде да се направи индустриална зона.

Повече за проекта разкриха и самите градоначалници на Благоевград и Симитли.

Имаме предварителни разговори с подкрепата на премиера и министър Караниколов. Идеята е в Симитли и Благоевград (идеята се уточнява дали обща, или всяка община по отделно) да се направи индустриална зона, започна Камбитов.

В Благоевград има общо около 400 дка земя, а в Симитли има терен на бившите Погреби, който е над 300 дка и предразполага за направата на такава зона. Голяма част от съпътстващата инфраструктура е направена. Коментираме с Камбитов и Борисов създаването на една обща зона, защото разстоянието Симитли – Благоевград е 10 мин., а с новата магистрала - 5 мин., каза Апостолов.

В зоната ще могат да инвестират всички, които имат свободни средства за инвестиции. При нас вече има изградена една такава зона, а към момента има заявки от 10 фирми за отдаване на терени да продължат да развиват бизнес, допълни кметът на Симитли.

При нас фирмите са средоточени около малки екологично чисти предприятия от порядъка до 150 работни места. Тази зона трябва да бъде екологично чиста, защото сме между две прекрасни планини и не бива да замърсяваме, каза още Апостолов.

Въпросът е да се направи така, че зоната да не бъде прекалено скъпа, защото заради дефицита на земя води до високи цени. Идеята е да се направи нещо достъпно, да се инвестира в инфраструктура. Да може веднага да се постъпи към производство, подкрепи думите на Апостолов кметът Камбитов.

Инвеститори идват и в Симитли, и в Благоевград всеки ден, но искат готов терен, който в момента не съществува. Когато индустриалната зона е готова, теренът може да се отдаде и на концесия, и под наем, стана ясно още от изявлението на градоначалниците.

Ние имам и уникална географска локация – с гранични пунктове, магистрала и ж.п. линии, порт „Солун“, каза Камбитов, допълнен от Апостолов:

Аз съм убеден на 200%, че проектът ще се осъществи, след като премиерът си каза тежката дума.

А самият Борисов посочи:

Ние сме далеч от рецесията от Европа. Рецесия е, когато минеш под нулата. Ние имам 3,5% ръст на икономиката. Големите държави се клатят. Атаката с дроновете върху рафинериите ще повлияе върху цената на горивата, безспорно. С новите заводи и работни места – това е начинът да се справим с рецесията. Да не казват, че сме се провалили. Провал беше като нямаше депо. Провал беше, когато по червеното управление хвърляха боклуците на Благоевград по деретата и старите сметище. Такива бяха времената. Да не се връщаме назад.

Сега като си спестим парите от извозване на отпадъци, можем да направим безплатни детски градини, предложи Апостолов.

Навремето пишеше безплатен студентски труд, безплатен стол, безплатен затворнически труд. Всичко беше безплатно за нас, защото нямаше какво да платят. Нашата роля, на нашите кметове – да правят това, което няма.

Действайте, ще ви помогнем!

Ще имаме още много неща да свършим, действайте!, заключи премиерът след одита на депото.

Регионалната система за управление на отпадъците обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Проектът  за близо 24 млн. лв. е реализиран с финансиране от републиканския бюджет – основно от Предприятието за управление на дейности по опазване на околна среда, както и с допълнителни средства от Министерството на финансите. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн. лева, осигурени по ОПОС, както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци.

На финала това ще бъде едно от най-модерните депа в България.

Регионалната система за управление на отпадъците, която е изградена в Благоевград, е 53-тата, която се въвежда в експлоатация. Тя е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци.

Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект, както и всеки произтичащ от това риск за здравето на човека, през целия жизнен цикъл на депото.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА
 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK