Велева: Борисов е поискал Цветанов да напусне

Цветан Цветанов, снимка: Infomreja.bg, архив

Журналистът Валерия Велева и политическият анализатор Георги Харизанов коментираха скандала с евтините апартаменти на властта в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Велева съобщи: „Вчера премиерът е провел лични телефонни разговори с всички членове на изпълнителната комисия, пред които е обосновал своето предложение, с оглед на минимизиране на щетите, Цветан Цветанов да напусне парламента и да остане зам.-председател на партията, който да отговаря за партийното състояние на ГЕРБ”.

Тя уточни, че разговорите са били задълбочени, като само Пламен Нунев е застанал на позицията на Цветанов.

„Премиерът е държал това да стане официален факт на заседанието на Изпълнителната комисия в четвъртък. Самият Цветанов е уведомен за мнението на колегите си, за желанието на Борисов”, каза Велева.

Тя обясни, че Борисов и Цветанов са имали разговор: „Премиерът е изразил несъгласие с това, че Цветанов активира партийните структури да започнат да изпращат декларации в знак на подкрепа. Такава декларация вече има от Благоевград във фейсбук групата „Цветан Цветанов е невинен”.

Журналистът добави, че „изваждането, на който и да е депутат от парламента, трябва да мине през неговата собствена воля. Няма как партия да уволни който и да е депутат от парламента”.

Георги Харизанов пък каза: „След така разразилата се медийна драма, обществените настроения са достигнали до точка, в която убеждаването в законовата невинност, която мисля, че е несъмнена, очевидно е преценено, че няма да свърши достатъчен обем работа.

Реакцията до момента на ГЕРБ поставя в неудобно положение нейните преки конкуренти – БСП”.

„Второ, скандалът с практиката да се купуват имоти на данъчна оценка се разраства, започва да обхваща нови и нови хора, появяват се и опити за фалшиви новини – апартаментът на Пламен Георгиев от „Гео Милев” го преместиха на „Латинка”. Всеки намесен в темата волно или неволно, с вина или без, започва да търпи публични щети и да ги пренася на политическия субект, от който е част”, коментира още Харизанов.

Той заяви още: „Поради това социалистическата партия са толкова тихи тези дни. Защото световният рекордьор по изповядана евтина сделка е нейният председател. Но те се опитват да провокират интриги”.

Според него няма напрежение между вицепремиера Томислав Дончев и Цветан Цветанов.

И Валерия Велева, и Георги Харизанов очакват парламентарната група на ГЕРБ да застане единодушно зад решението на Изпълнителната комисия.

„Проблемът е репутационен. ГЕРБ трябва да минимизират щетите”, заяви Велева и определи действията на премиера като „адекватни”. „В ГЕРБ незаменим е само един. Усещането, че се създава втори център на власт от Цветанов е грешно усещане”, коментира Велева.

И двамата събеседници определиха като много високи организационните качества на Цветанов в партията. „Борисов да вземе толкова тежко решение показва абсолютна сила”, коментира Велева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK