Век и половина светско училище в Гърмен! (СНИМКИ)

Снимки: СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Гърмен

1867 година. Будните люде на село Гърмен чувстват нужда от ново, светско образование и откриват свое училище. В началото то се намира до голямата църква в центъра на старото село. А когато хората решават да построят  ново, първата сграда в него е тази на училището!

От далечната 1929 години са минали точно девет десетилетия, но и до днес внушителната, масивна, красива сграда на школото в Гърмен говори за уважението на местните хора към знанието и културния напредък.

Една от първите им грижи след Освобождението е именно тази – да си построят голямо училище, с високи тавани, просторни стаи и широки стълбища. Две години го строят, като всеки намира начин да помогне. Къщи може и да нямат, но училище – трябва. Изграждат го с мерак, по образеца на френските лицеи – нека на децата в него да им е просторно, светло и приятно, нали тук  ще проходят за науката, за духовността!

Занизват се годините, випуските един след друг поемат по своя път, а сърцето на знанието в Гърмен продължава да тупти. Днес  тук се учат 260 ученици от 1. до 12. клас. Средата е мултикултурна, което прави работата трудна, но учителският колектив е мотивиран и готов да се справи с предизвикателствата.

„Повечето учители са с дълъг педагогически стаж, но имаме и млади. Така младостта и опитът си протягат ръце в името на общото дело. А и взаимодействието между учители и ученици при нас се гради на уважение и разбиране“, казва директорът Стоян Стругов.

Разказвайки за днешния ден на училището, директорът със задоволство отбелязва, че от две години в него съществува  нов профил – „Софтуерни и хардуерни науки“.

Има с какво да се похвали и по отношение на материалната база, която непрекъснато се обновява. Училището разполага със свой модерен стадион с трибуни, козирка и трайна настилка. Има си и много добре поддържан парк, особено красив сега, през пролетта. Дано и другата мечта на колектива да се сбъдне – нова отоплителна система, за каквато училището кандидатства.

Само след ден СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Гърмен ще чества своя патронен празник. Училището, което повече от век и половина носи достойно имената на Солунските братя!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK