Отпускат нови 5 милиона лева за подпомагане на свободните артисти

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви министърът на културата Боил Банов

Отпускат нови 5 милиона лева за подпомагане на свободните артисти. Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерски съвет.

"След разговори с премиера се взе решение за една подкрепа от още 5 милиона лева. Ние пускаме пограмите, за да може да се работи по тях. Те са за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипови, нови танцови спектакли и една нова програма - проекти в областта на визуалните изкуства", обяви Банов. За всяка от тези 4 програми ще бъдат отпуснати по 500 000 лв. 800 000 лв ще бъдат отпуснати за вече готовите продукти.

Общо се отпускат 2,2 млн. лв. за фонд "Култура", освен това и 700 000 лв. за представления, които да се излъчват онлайн.

Днес беше разрешено да се отворят всичките музеи и галерии, както и да се възобнови работата на театри и кина. Според Банов това са добри новини и знак, че животът възвръща нормалния си ритъм. 

"Археолозите са пуснати. Парите за киното са съхранени и подготвени. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка в Министерство на културата, където заделихме 2,5 млн. лв. за най-засегнатите творци - тези на свободна практика. На тях ще бъдат дадени 3 минимални работни заплати, заедно с осигуровките. Изтече срока за подаване на документи по тази мярка. Заявленията са над 1000, утре ще бъде обявено на кого ще бъдат отпуснати средства", каза още Банов.

Той подчерта, че сега се преминава към мерки за укрепване на целия сектор.

"Терминологията свободен артист е европейска. В него се включват актьори, режисьори, певци, танцьори, всички, работещи в сферата на артистите. За да е по-прегледно вече ще ги наричам творци", каза още Банов.

"Тази година през норвежка програма, на два пъти се разпределят над 7 млн. лв., които са за свободни артисти, неправителствени организации, които се занимават със съвременни изкуства. Говорим за сериозни проекти", каза още министърът. Според него мерките са адекватни и показват грижата на правителството към сектора. Той добави, че се работи и по други мерки.

Относно разрешението за посещение на кина, Банов поясни, че зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. Според Банов е препоръчително сега представления в театрите да се представят от по-малки трупи или да се играят моноспектакли. За него е абсурдно актьорите на сцената да са с маски.

"Писателите и поетите също влизат в социалната мярка. Стартирали са и сесиите за библиотеките. Миналата година се усвоиха само 1,5 млн. лв. Надявам се, че тази година ще се усвоят повече средства. Досега имаше право до 10% административни разходи за този, който кандидатства по проекта. Тези разходи вече са до 30% от проекта, за да може да се наемат повече хора и за по-дълго време", обясни министърът.  Това, че не е обявено, не означавало, че не се мисли и мярка за по-големите киносалони, каза още той.

Относно колекцията на Божков, министърът отрече тя да се "изнася в кашони". Колекцията се съхранява изрядно и за нея се полагат грижи. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK