Витанов: След 10-ина дни броят на заразените у нас ще достига до 9000 на денонощие

Снимка: Infomreja.bg

Доц. Гломб: Няма смисъл от тестовете за антитела, те избледняват бързо

Как ще се промени ситуацията в страната след въвеждането на заповедта за зеления сертификат? Какви са очакванията на експертите за развитието на вируса? Отговори на тези въпроси в ефира на „Здравей, България” дадоха вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб и математикът Николай Витанов.

За прогнозите

„Когато започнат да се изследват здрави хора, процентът спада. Това се вижда и лятото, когато сънародниците ни тръгнат за Гърция. Вчера областите в тъмночервената зона бяха 16. Днес има още две области, които са на път да влязат. Базовото репродуктивно число втори ден е над 1.3, което означава, че натискът над здравната система ще продължи. 10 души заразяват почти 14 други, съответно 100 заразяват 140. Във всички 28 области разпространението е дифузно. Най-силно е то във Видин, София-град, Монтана, Перник”, обясни Витанов.

Според него ориентировъчната граница за налагане на локдаун трябва да бъде 9000 заразени за денонощие. Математикът е на мнение, че ще достигнем този брой до 10-ина дни. А дали ще последва затваряне, е политическо решение.

„Знаете какво очаквам за смъртността. Дори мисля, че в момента ситуацията е по-лоша. Съотношението между регистрираните нови случаи и тези с фатален край е около 4%, което значи, че на всеки 5000 заразени живота си губят 205-има”, добави Витанов.

Той е на мнение, че няма мерки, които да предотвратят случващото се. Според него има два варианта за действие след преминаването на пика. Първо - ако има мерки и те се спазват, броят на заразените ще спадне и ще имаме спокойна Коледа. Вторият вариант е високо и продължително плато.

За антителата

„Знае се, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 от по-малко от две години, но нямаме основания да смятаме, че този вирус ще се различава от останалите. Лекарите, работещи в специализираните отделения, са в ежедневен контакт с COVID. Те непрекъснато си "гъделичкат" имунитета и той в достатъчно напрегнато състояние. Антителата са най-различни видове, а разработени сега тестове не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет”, обясни доц. Николаева-Гломб.

Тя обясни, че това, че антитялото е срещу спайк протеина, все още не означава, че то има неутрализираща вируса активност. Това може да се разбере само в постановката на вируснеутрализираща реакция. Такъв тип изследвания са скъпи, а тестовете, които се използват по цял свят, са „сурогатни”, полезни за епидемиолозите. В тази връзка доц. Николаева-Гломб е категорична, че няма смисъл от тестовете за антитела.

„Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат за ролята на антителата в имунитета. Няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже: ето това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още вирусологът.

Според нея издаването на сертификат след поставянето на първа доза ще създаде проблем. Тя препоръчва ваксинираните да ограничат контактите си в периода между двете дози и 14 дни след втората. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK