Вечер с музиката на Пиацола в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Вечер с музиката на Пиацола организира Камерна опера, с подкрепата на Община Благоевград. Концертът е утре, 29.09.2015 г., от 18:00 часа под открито небе на площад „Македония“.

В програмата ще вземат участие гости от Аржентина. Диригентът Алехандро Дуалде и солистът Матиас Гонзалес ще партнират на оркестъра на Камерна опера.

Това не е първата съвместна проява на Благоевград и Република Аржентина. През октомври 2014 година в Благоевград бяха открити и Дни на аржентинската култура.

В рамките на три дни, жители и гости на града имаха възможност да се запознаят с Аржентина чрез история, танци и филми. Аржентина е първата страна в Латинска Америка, с която България установява такива отношения и в която и до днес живее най-многобройната и значима българска общност в региона. 

Астор Пиацола е известен като големия обновител на аржентинското танго. Започва да учи да свири на бандонеон от осемгодишен, за да се превърне в един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент.

През 1939 г. влиза в състава на един от най-славните танго оркестри за всички времена, този на Анибал Тройло. С творбата си "Буенос Айрес" от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. Неговата собствена формация Октет Буенос Айрес, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото.

Астор Пиацола е един от вдъхновителите и от изигралите най-важна роля в живота на популярния китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на Пиацола.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK