Вечер, посветена на патриотичния дух на банскалии, се проведе в курорта

Снимки: Община Банско

На 8 юни в салона на Посетителския информационен център в Банско за обичащите славното ни минало беше представена тематична вечер „И ний сме дали нещо на света“, организирана от Музеен комплекс – Банско, читалище „Никола Вапцаров“ и сдружение „Дядо Лазко“.

Участваха: Гълъбица Тодева,  Владимир Баряков, Елена Калайджиева, мъжка фолклорна група „Стар Мерак“ и отец Георги Хаджигеоргиев. 

Представена беше онази атмосфера на високия патриотичен дух, когато  в мрачните години на робството, независимо от тиранията и невероятните прегради пред духовния и икономически напредък на народи ни, Банско изживява своя духовен разцвет. Търговци и просветени жители на Банско потвърждават с много дела своите интереси към родната култура.

Изключително голямо е значението на факта, че първите и най-важни информатори на Вук Караджич – сръбски фолклорист и славист, открил за света българския език, произлизат от Банско. Вук Караджич пише следното: „Понеже българският език до днеска много малко е познат на учените люде, затова тук аз притурям: притчите за Самарянина и за Блудния син и Отче наш и второ - няколко народни песни български. За превода из Евангелието имам да благодаря на същия българин, който ми показа и думите в речника, а за песните благодаря на друг  българин тоже из Разлога“.

Едно е сигурно, международното проучване на новобългарската култура започва през ХIХ в. определено с изучаването на езика и песните на българите от Разлога, благодарение на банските просветени люде.

В тези години Лазар Герман /Голев/ е кмет на селището. Неговото име ще остане завинаги свързано с един от символите на Банско – църквата „Света Троица“, най-големият православен храм на Балканите, изграден през 1835 година. 

За това епохално дело на банскалии беше представен документалния филм „180 години родолюбие“.

Отдавна ги няма тези славни люде, но делата им са от такава величина, че надминават рамките на един човешки живот, защото оставят светла диря в следващите столетия и представляват ярък пример за всеотдайност към Отечеството.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK