Авторът на хакерската атака срещу НАП проговори! Свърза се с медиите отново

Снимка: НОВА ТВ

"Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние… Изпращам този мейл само на bTV, NOVA и „Капитал”, защото видях истинска журналистика единствено от тези медии. Вчера журналист от NOVA писа и зададе три въпроса. С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви".

Така започва имейлът до NOVA, изпратен от автора на хакерската атака, при която изтекоха лични данни на 5 млн. души от системата на НАП.

„Това изтичане се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише хакерът. 

Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка. „Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още мъжът.

„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още две порции данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо, пише НОВА.

Само преди час официално изявление дадоха министърът на вътрешните работи – Младен Маринов, и финансовият министър – Владислав Горанов. Двамата дадоха повече информация след свикания от Борисов Съвет по сигурността.

Неоторизиран достъп до около 3 % от информацията, съдържаща се в базите данни на НАП, е бил осъществен преди почти 20 дни, стана ясно от разследването на инцидента. Съвместната работа на експертите на НАП, ДАНС, ГДБОП, Държавна агенция „Електронно управление“ продължава в денонощен режим, каза Горанов.

От НАП оповестиха:

Публикувана е обновена версия, заедно с първоначална инсталация, на програмния продукт за генериране на отчетни регистри по ДДС, справка–декларация по ЗДДС и VIES декларация за 2019 г.  и ръководство на потребителя за ползване на продукта.

Промените са свързани със законодателни изменения, в сила от 01.07.2019 г., във връзка с въвеждане на отложено начисляване на ДДС при внос по чл. 167а от ЗДДС.

Към момента електронните услуги за граждани и бизнеса функционират нормално, с изключение на услугата за възстановяване на ДДС, платен в чужбина, допълват от приходното ведомство. Нерегламентираният достъп до чувствителна информация е органичен.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK