Старинни монети, антични предмети и орнаменти иззеха при спецоперация

Снимка: МВР

Специализираната полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконни проучвания на местности, представляващи археологически паметници на културата, държане и търгуване с колекции от монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност, е проведена на 21 ноември.

В хода на действията, реализирани от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР – Стара Загора, е задържан 57-годишен мъж от областния град. При процесуално-следствени действия от дома му са иззети около 600 антични предмета от различни исторически епохи,  25 старинни монети, металдетектор и дистанционен локатор за благородни метали. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК.

Същия ден в ареста попаднал и 42-годишен старозагорец, след като в жилището му полицаите открили металдетектор, дистанционен локатор за благородни метали, 4 римски старинни предмета и 96 еднакви метални орнамента, вероятно от колан от средновековието.

На двамата задържани са наложени 24-часови мерки са наложени 24-часови мерки за неотклонение. Продължава работата в рамките на образуваните досъдебни производства по чл. 278, ал. 6 от НК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK