BBC: Българите заклеймяват "екологичния вандализъм" по крайбрежието

Снимка: ББС

Може да не е летен сезон, но българското черноморско крайбрежие е в центъра на вниманието на медиите през последните седмици.  

След като на социалните медии по-рано този месец се появиха снимки на гигантска пясъчна дюна, която беше булдозерирана, имаше гневна реакция сред еко активистите и широката общественост.

На 12 януари българският музикант и активист Васил Гюров публикува снимки във Фейсбук с надпис: "Така изглеждат защитените дюни в къмпинга Смокиния. Колко удобно - през януари".

Постът предизвика недоверие в социалните медии. Стефани Павлова пише : Няма да остане нищо от тази страна ... наша вина е, че го издържаме. Беззаконие, анархия ... Нашето бъдеще изглежда черно ... "

„Акт на вандализъм“

Крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и се ползват със защита съгласно българските закони за опазване на околната среда. Унищожаването на пясъчна дюна е незаконно, дори и да е на частна земя.

"Бяхме разтърсени след това, което видяхме", каза Тонка Атанасова, ръководител на инспекцията по околна среда в град Бургас. - Гигантска дюна е напълно унищожена. Това е акт на вандализъм.

Снимките накараха прокурорите и екологичните власти да започнат разследвания, което доведе до арестуването на трима мъже.

Скоро се появиха снимки на други строителни обекти по крайбрежието, които показват, че тежката техника е трудна на работа точно до плажовете.

Българското крайбрежие е трансформирано от строителния бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, когато властите са обвинени, че позволяват актове на екологичен "вандализъм".

Натискът да се експлоатира бреговата ивица често се сравнява с строителната треска по крайбрежието на Коста Брава в Испания през 60-те години.

Последните новини от медиите предполагат, че Брекзит ще даде тласък на българската туристическа индустрия. Туроператорите съобщиха за увеличение на резервациите от британци, търсещи по-евтини туристически дестинации, като стойността на паунда е паднала спрямо някои други валути.

Работата временно спира

На 25 януари, след седмици на медиен натиск, ДНСК каза , че е разпоредила спиране на строителството на три места на южното черноморско крайбрежие на страната: към къмпинг Градина близо до Созопол, в района на Арапия и в Алепу.

На 28 януари дирекцията обяви проверка на друга строителна площадка - в Свети свети Константин и Елена.

Широко се съобщава, че цялата тази строителна работа е била одобрена както на министерско, така и на местно равнище, но властите провеждат допълнителни проверки тази седмица.

Крайбрежната зона представлява уникално местообитание за мигриращи птици и много редки растителни видове. Имаше опасения, че строителните работи ще застрашат мястото за гнездене на пчелоядната птица.

Една от строителните площадки е на 500 м от кално-езерото Алепу и попада на две защитени територии, съобщава ежедневно Капитал.

Кметът на Созопил обясни пред Нова ТВ , че документите, които идват с молбата за строеж, са "според всички изисквания".

"Частните инвестиции са развитие на човечеството", каза той в защита на проекта.

Всичко е законно!

Медиите издават редакционни статии и мнения, които поставят под въпрос законите и правилата около строителството на бреговата линия.

Повече от 70% от пясъчните дюни в страната се смятат за частни. Изглежда, че това се дължи отчасти на земята, която е получила земеделски статут по време на процеса на ренационализация след падането на комунизма. Разследващите журналисти обвиняват корупцията в местните съвети.

На протест в София на 28 януари имаше призиви за промени в закона, които позволяват търговското развитие "да развали морското крайбрежие" и за оставката на двама министри.

Васил Гюров, активистът, който публикува първите снимки, пише саркастично във Facebook: "Всичко е законно! Благодаря ви, законодатели!"

АВТОР: Краси Твиг/ BBC

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK