Васко Стаменов-Адвокат: Нося правотата вътре в себе си

Васко Стаменов, снимки: личен архив

 

Историята на един успял българин в Германия

Васил Стаменов е роден през 1983 г. в Стара Загора. Детството му преминава в Кюстендил. Васко, известен с псевдонима си Адвокат, е завършил “Вътрешна архитектура” в Кюстендил, след което и Академията на МВР в Пазарджик. Работил е като радиоводещ, служил е в Националната гвардейска част в България. От няколко години работи и живее в Германия. Има две самостоятелни песни в стил хип-хоп.

 

Кой е Васко Стаменов?

 

Здравейте! Добре дошли в моя свят! Някои ме познават като „квартален разбойник“, който смени четири училища до 8-ми клас, други като момчето, което работеше още на 14 години в дърводелски цех, трети като вандал, завършил вътрешна архитектура. Хиляди хора от Югозападна България ме познават като „тийнейджъра playboy“ на радио Ултра и Ритъм +. От 16-годишен любовта ми към музиката ме отведе до радиото. Любовта към слушателя остава пламък за цял живот. Израстнах в радиото. Там минаха тийнейджърските ми години, докато станах мъж. А легендите за playboy бяха просто внушени от колегите. Концерти пред 10 000 души на стадион „Осогово“, концерти в театъра. Първият радио водещ, който доведе в Кюстендил Мишо Шамара, 100 кила, Конса, Лошите, Играта, Алекс П., Алекс С., ICE CREAM. Преди да прекрача границата между доброто и злото, избрах да се превърна в дисциплиниран мъж. Сам постъпих в Националната гвардейска част, за голямо учудване на офицерите, които набираха наборни войници. След тази стъпка кандидатствах в Министерството на вътрешните работи. След преминат успешно едногодишен курс в Пазарджик продължих да пазя родината.


Как се стигна до заминаването ти в Германия?

 

Любов, дружба, стремеж към щастие и изучаване на самия себе си.


Наскоро започна да се занимаваш с музика. Разкажи повече за продукциите си? Кой е автор на песните и аранжимента на музиката?

 

Текстовете са изцяло мои. Музиката и аранжиментът към първата песен „Сърце“ е дело на Honn Kong (Димитър Попниколов), мастерингът на втората („Една голяма любов в Париж (Пролет)“ също е негов, а самият инструментал е подарък за рождения ми ден от „?“ . Текстове пиша от 18-годишен. Единственото нещо, което съм имал, е лист и химикал. Опитал съм се да пресъздам на 100 % моменти от живота си -  това, което съм бил, съм и искам да бъда! Песента „Сърце“ е преживяна. В нея е описано чувството на любов, лудост и самозабравяне. Спомням си една неделна сутрин в 05:00 часа след съботно БГ парти, посоката беше Хайделберг-Франкфурт, а стрелката на километража минаваше 230. Прозорците бяха отворени и цигареният дим бързо изчезваше. Чувствах се жив, макар че бях забравил себе си. Нека опиша с два реда и песента „Една голяма любов в Париж (Пролет)“. Майка ми е била балерина и отличничка в България и Чехословакия, а баща ми - бандит. От 5-годишен имам много истории за разказване. Независимо кой какъв е и кой от къде е, любовта е нещото, което обединява хората по целия свят. Ако не си обичал истински, значи не си живял. А любов има – единствена и неповторима! Тази, за която си заслужава да живееш и да умреш. Шекспир е описал целия си живот, защо да не го направя и аз!

 

Защо точно Адвокат?

 

Защото нося правотата вътре в себе си!

 

Какво те накара да започнеш да пееш? Това не е ли едно много скъпо удоволствие, пък и рисковано - да наложиш себе си, песните си?

 

Времето, което прекарах в радиото, и 12-часовата музика в главата, провокираха желанията. Мечтите не струват пари. Те стават реалност. Не задължавам никой да слуша моите песни. Това е удоволствие, което правя за себе си. Рисувам моменти от моя живот в албум и озаглавен видеоклип.

 

Всеки би задал и логичния въпрос откъде имаш финансиране за тези прекрасни клипове и всичко останало? Разчиташ ли на спонсорство?


Финансирам сам своите проекти. Разчитам единствено на себе си и на подкрепата на приятели.


Как, според теб, се възприема музиката ти в България и в Германия?

 

Правя музика с любов, а не с война! Затова махнах и коментарите в Youtube, за да не създавам предпоставка за словесни престрелки между хора, които харесват и не харесват. От Германия получавам пълна подкрепа и мотивация да продължавам напред. От България все още не, но ще се боря и за това.


Може ли хип-хопът да измести наложилия се поп-фолк? Какво мислиш за поп-фолка?

 

Всеки си има предпочитания. Хората са свободни да избират какво да слушат. Няма стандарт и налагане.


Има ли хора, на които искаш да благодариш тук, в България, и в Германия?

 

Списъкът е много дълъг. Искам да благодаря на всеки, който е имал допир до живота и творчеството ми.


Какви са бъдещите ти проекти? За какво мечтаеш?

 

Бъдещите проекти се пазят в строга тайна (под ключ). Пожелавам си да скоча с парашут, мечтая да ходя по парапета на Аспаруховия мост без въже, да скоча с бънджи и да подгоня лъв в Африка с камъни. Здраве да има, всичко друго можем и сами. Вълк, чест, слава и сърце!


„Една голяма любов в Париж (Пролет)“

„Сърце“

 

Васко Стаменов, снимки: личен архив
Васко Стаменов, снимки: личен архив
Васко Стаменов, снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

Advokat Marinov12:43 - 20.07.2013
Vancheto(Popeto) i Dani(Pendela) da celuvat dupeta i malki pi6leta!Zavista,zlobata i gluposta pogubva i razqda dushata ;).Edin golem Kn sreden pras za podmoliteee!!!Avokate Bravooo.
Добронамерен14:17 - 14.07.2013
Успех във всичките ти начинания!
Илия Георгиев22:32 - 13.07.2013
Първата ми изглежда най-добричка. Втората прилича на лелка с тази огромна долна челюст и тези големи конски зъби. А третата с която си сниман с червеното най-отдоу е типичната българка златотърсачка. Намери си по-хубави жени ако искаш да стане
Анонимен19:42 - 13.07.2013
Да се смея ли.. да плача ли?

FACEBOOK