Васко Кръпката взриви публиката в първия по рода си "Блус и Джаз фестивал" - Благоевград 2015

снимки: Община Благоевград

Васко Кръпката вдигна на крака благоевградската публика в първия по рода си  "Блус и Джаз фестивал" - Благоевград 2015 г.

Първата вечер събра почитателите на блуса в благоевградския МОЛ "Ларго". Директорът на Дирекция "Хуманитарни дейности" в община Благоевград Христина Шопова, Васил Георгиев - Васко Кръпката и диригентът на Биг Бенд-Благоевград Борис Янев откриха единствения в България фестивал, който съчетава блус и джаз в едно.

Форумът не е алтернатива или заместител на фестивалните формати, провеждани досега, и обещанието на община Благоевград е следващата година той да бъде по-мащабен. "Целта на фестивала е не само да се обогати културния живот в града, но и да се възпита следващите поколения и да им се осигури една различна музикална среда", каза при откриването на блус вечерта Христина Шопова.

Ееро Турка и Драган Милев-Дари бяха първите, които излязоха на сцената пред десетките жители и гости на Благоевград, които се включиха в "Блус и Джаз" фестивал Благоевград 2015г. Те подгряха обстановката с блус изпълнения, изсвирени на уникални инструменти, на които са свирели и основатели на този стил музика- кофа, уред за пране се превърнаха в най- богатите на звуци инструменти.

„Delta Roosters”- най- свежата българска блус формация впечатли не само с вокални умения, но и изключително прецизно инструментално майсторство. Еуфория предизвика изпълнението им на хита от 1983 на Eurythmics- "Sweet dreams".

Финалът бе грандиозен, какъвто само най-обичаната блус банда "Подуене блус бенд" и невероятният блус идол Васко Кръпката могат да направят. Почитателите на блуса им отдадоха своята почит като пяха и танцуваха под звуците на "Нека има светлина", "Няма бира", "Ден след ден".

Завършекът бе повече от очакваното. На сцената излезе и благоевградският талант, владеещ до майсторско ниво хармониката - Лъчезар Казарски. Заедно с "Подуене блус бенд" и Васко Кръпката те импровизираха в блус ритъм и припомниха, че блусът е неостаряваща музика, обичана от всички поколения.

Сред публиката се открояваха имена от музикалната и театрална сцена в Благоевград и много млади хора, които имат отношение към "вечния" стил.

Тази вечер е посветена на 100-годишнината от рождението на Франк Синатра и ще звучи джаз. От 19.30 часа на сцената на  Драматичен театър „Никола Вапцаров” ще излязат Стефка Оникян и нейните студенти Васил Петров и Лъчезар Кацарски, както и Биг Бенд- Благоевград.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6