Здравният министър ориса последното бебе на 2011 г. и първото на 2012-а

снимка: 9m-bg.com

Денят на родилната помощ – 21 януари, бе избран за заключителната част на кампанията "БЕБЕ НА ГОДИНАТА 2012", организирана от сп. „9 месеца“ и “Чиполино“ – тържественото орисване на последното бебе на 2011 г. – Янко, и на първото бебе на 2012-а – Василена.

Благопожелания към двете бебета поднесе орисникът д-р Стефан Константинов – министър на здравеопазването.

Д-р Константинов ориса малкия Янко с думите: „Да е здрав, да се изучи, да получи много знания, и когато е взел хляба в ръцете си, тогава да направи родителите си баба и дядо.“

На малката Василена той пожела: „Да стане красива дама, да има големи успехи в живота и много късмет. Да е здрава и както е първа в раждането си, така да е първа във всичко, с което се захване.“ Двете бебета получиха и подарък от министъра – столчета за хранене.

Малката Василена Самарова се появи на бял свят на 1 януари 2012 година в 00 часа и 01 минути в МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003", Дупница, с помощта на екипа д-р Михаил Ангелов, д-р Емилия Помакова и акушерките Георгиева и Пехливанова. Момиченцето се е родило по естествен път, с тегло 3.25 кг и дължина 47 см. Василена е от Благоевград, въпреки че проплака за първи път в дупнишката болница. Щастливата майка Ина Треновска и съпругът й Васил Самаров работят на автомивка в града.

Д-р Константинов е свързан с кампанията "БЕБЕ НА ГОДИНАТА" още отпреди 5 години, когато като акушер-гинеколог помага за раждането на малката Деница – Първото бебе на 2007 г. „Грамотата, която получих тогава, още е окачена на стената на кабинета ми. А обещавам, че грамотата, която получавам днес като орисник, също ще бъде окачена в кабинета ми след
последния ми работен ден като министър.”

Бяха връчени и паметни табели на представители на МБАЛ “Пазарджик” и на МБАЛ “Св. Иван Рилски 2003” (в които се родиха двете бебета). Двата медицински екипа получиха ваучери за книги от книжарници „Хеликон”.

Семействата на двете бебета получиха от организаторите, институциите и фирмите, включени в кампанията, бебешки креватчета, колички, столчета за кола, медицинска козметика, бебешки перилни препарати, помпи за кърма, храни за захранване на бебето, детски обувки и книжки залъгалки.

Представители на Първа Инвестиционна Банка и Медицински центрове FiHealth връчиха на двете бебета медальони „Твоят ангел хранител”. 

Двете семейства получиха още подаръци от Националната здравноосигурителна каса, от председателя на парламентарната комисия по здравеопазването – г-жа Десислава Атанасова. Министерството на труда и социалната политика и община Дупница също поднесоха своите подаръци на Янко и Василена. 

Двете бебета получиха подарък и от Британското посолство – олимпийска блузка „Лондон 2012“. Посолството в София е едно от 100-те дипломатически представителства на Великобритания по света, които подаряват олимпийски блузки на първите бебета, родени през 2012 г. в тези 100 държави. За трети път страната ще бъде домакин на най-зрелищното шоу в света — Олимпийските и Параолимпийските игри.

От началото на кампанията БЕБЕ НА ГОДИНАТА през 2000 г. до края на 2011 г. в България са проплакали 876 586 бебета. За близо 3 хиляди от тях Новогодишната нощ е двоен празник — 1350 празнуват рожден ден на 31 декември, а 1607 имат рожден ден на 1 януари. Между тях са и 25-те деца, носещи титлата БЕБЕ НА ГОДИНАТА – 16 момичета и 9 момчета. /9m-bg.com/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK