Васил Новоселски изгони Благоевградския младежки театър от читалището

снимки: infomreja.bg

Часове преди Международния ден на театъра председателят на читалище „Никола Вапцаров“  Васил Новоселски изгони от културния институт Благоевградския младежки театър.

Така вместо „Честит празник“ мениджърът на театъра Бранимир Митов-Брано получил заповед за напускане на залата в читалището, „докато не предложи нови условия за преразглеждане на споразумението“.

Неочакваната новина провалила и театралния маратон, който театърът планирал за 27 март.

Договорът за наем с младежкия театър е подписан през януари 2011 г. и е бил за срок от 5 години. Приютяването на театралите е станало и със съгласието на Новоселски, който по това време е бил в читалищното настоятелство.

„Бях обвинен в далавера за това, че съм продавал билети за представления. Без каквото и да е предизвестие ми бе връчена заповедта, с която ми се забранява достъпът до залата“, обяви на пресконференция собственикът на театъра Бранимир Митов.

В негова подкрепа в Междуучилищния център, където в момента провежда репетиции детската театрална школа на Брано, дойдоха актьори от Благоевградския младежки театър, родители на малки театрали и учители. Сред тях бе и доц. Златко Павлов – художествен ръководител и създател на Учебния студентски експериментален театър към ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Според него в днешното време на оцеляване да се обявиш срещу млади хора, които се занимават с култура, е престъпление.

"Над 20 000 лева съм инвестирал в тази зала. Още в началото купих с мои средства климатична система, която се ползва и в момента. При новите обстоятелства ще настоявам тя да бъде демонтирана, ще претендирам и за пропуснати ползи заради провалянето на творческия сезон“, каза Брано.

От утре театърът стартира подписка под надслов: "Да спасим Благоевграски младежки театър, като му намерим дом!".

„Надяваме се кметът Атанас Камбитов да ни подкрепи и да ни съдейства за ново помещение, където да репетираме и играем представленията си. Въпреки че сме частна трупа, ние имам право и на общинска субсидия“, заяви Бранимир Митов.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Николова12:41 - 29.03.2013
От 10 години се чудя, на кой е това читалище на хората ли, на простаците ли или просто е частна фирма подарена от Манасиев на Новоселски. Няма ли кой да направи ревизия на тия бандюги, дето си правят там каквото си искат все едно им е бащиния? Къде трябва да работят,талантливите млади хора, сигурно на улицата?
Алекс21:58 - 28.03.2013
Граф Мон.... Тьор.... Селски
АЛО21:32 - 28.03.2013
Аман от кретенизъм и псевдо бизнес.Тоя па културен гЕНИЙ кОЙ въобще го пусна в читалището та дори се разпорежда.Не знам дали някога е ходил на театър освен в пионерските и комсомолски години.Тоя нОВОСЕЛСКИ тарикат и от коли не разбира па камо ли от ТЕАТЪР или въбще от изкуство.Ама нали още си е социализъм може да назначим и някой касапин за директор на ОПЕРАТА.ПАЗИ БОЖЕ от .............
Kiril Simov21:04 - 28.03.2013
Tova ee vqrno i trqbva da gi virnat v chitalishteto.

FACEBOOK