Васил Донев и Бинко Робов-Бината са убитите при престрелката край Разлог

снимки: infomreja.bg

Скандално известният лихвар от Банско Васил Донев-Доневио и един от работниците му Бинко Робов-Бината от село Баня са убитите тази сутрин при престрелка край Разлог. Двамата са намерени мъртви с множество огнестрелни рани в джип "Мицубиши Паджеро” при черния мост на изхода на село Баня в посока Разлог.

Колата е управлявал Доневио, до него на предната седалка е бил Бината.

При кървавия инцидент, станал към 8 часа тази сутрин, е пострадала тежко 49-годишната Емине Кьосова. Тя се е возела на задната седалка в джипа до съпруга й Мирослав Кьосов, на 50 години. Бината и двамата съпрузи са работници на Васил Донев в краварниците му, намиращи се в близост до местопроизшествието.

По предварителна информация Васил Донев отишъл рано сутринта с джипа си в краварника край село Баня, за да вземе Бината и семейство Кьосови и да ги закара на работа на друг свой обект.  

При престрелката Емине Кьосова е тежко ранена и е с опасност за живота. Настанена е в болницата в Разлог.

"Жената е в критично състояние, в момента се оперира. С най-малко 8 огнестрелни рани е, в тялото й има няколко куршума. Ако се стабилизира, ще бъде транспортирана за "Пирогов", заяви за ИНФОМРЕЖА управителят на МБАЛ - Разлог д-р Божидар Велев.

Съпругът й се е отървал само с одраскан пръст.

По предварителна информация е стреляно с автомат "Калашников".

На местопроизшествието има следствена група от РУП - Разлог. На мястото на инцидента е и директорът на ОД МВР - Благоевград комисар Георги Костов.

На 4 април тази година Васил Донев бе арестуван в къщата му в село Баня при акция на ГДБОП по сигнали за изнудване и лихварство. Записни заповеди за десетки хиляди левове за незаконно кредитиране бяха открити по време на акцията.

Документи за раздавани кредити с висока лихва бяха намерени и в дома на дясната ръка на Донев - Благой Тодев от Банско. От лихварската дейност на Васил Донев има десетки ужилени жители на Банско и региона, както и софиянци.

Лихварят в планинския град работел с изключително високи лихви. За предоставен заем от 20 000 лв. искал от клиента да му върне 100 000 лв. На Доневио се носеше славата на един от най-мощните лихвари в Югозапада, който редовно се занимавал с изнудване и завличане.

Благодарение на незаконната си лихварска дейност, Донев се сдобил с десетки апетитни имоти не само в Банско, но и в целия регион. Къщата му в разложкото село Баня също е спечелена след неуспешен опит на местен жител да погаси задълженията си към него.

Сестрата на Донев - Ася Рупчина, е съветник в Общинския съвет в Банско.

Доневио е сочен за дясната ръка на братята Иван и Йордан Еринини от Банско, известни като Гипсовете. Преди няколко месеца обаче той се скарал с тях и решил да започне собствен бизнес.

По неофициална информация Гипсовете му дължали половин милион лева и преди около месец Доневио ги дал на съдия изпълнител, който запорирал банковите им сметки.

Единият от братята - Иван Еринин, бе арестуван на 31 май в Италия в рамките на международната операция "Кокаинови крале".

 

КОМЕНТАРИ

neizvesten00:59 - 05.07.2012
mnogo jalko za sluchiloto se.
Баня00:18 - 04.07.2012
Бог да прости Бинко, беше добро момче. Остави сирачета две невръстни дечица и млада жена. Дано има късмет женицата дето бере душа, пък нека накрая стане ясно, кой стои зад тази трагедия. Пак ще се окаже, че производството е спряно срещу неизвестен извършител....Жалко.
banskaliata23:27 - 03.07.2012
dane dali nego e strah da ide kut egreko tuka ve4e po4va voina deka nema da ima krai aida koi e sledva6tio sigorno e dane nai veroiatno .........................................................................................
прозрение22:59 - 03.07.2012
Къде е кмета.Това всичко да се запише на неговата сметка.Тази война се води от неговите приятели т.е.от неговите спонсори.Докато Вълчев бе шеф на полицията, положението го удържаше.Но явно след неговата смяна те се взеха на сериозно,че могат да правят каквото си искат, даже и да убиват,след като кмета е зад тях. Крайно време е, кмета сам да си подаде оставка.Някаде при белите държави,кмет с такива спонсори,си подават веднага оставка.Евала на Б.Борисов.Нямаше как да го изгони от парламента и взе че му скрой шапката,па цялата държава да види какви хора попадат в парламента и с какви пари от какви спонсори.

FACEBOOK