ВАС заседава по делото на Манолова за касиране на изборите в София

Снимка: Изправи се. БГ

Тя представи 11 тома доказателства за изборни нарушения

Днес от 14:00 часа във Върховния административен съд (ВАС) е първото заседание по делото за касиране на местните избори в София, заведено от председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Делото е № 2769/20 г., о.с.з. 04.05.2020 г.

Манолова заведе искането за касиране на изборите на 11 ноември 2019 г., когато предостави 14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.

В хода на делото стана ясно, че протоколите са коригирани многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е грубо нарушение. По закон, отварянето на протоколите се прави само пред членове на ОИК.

Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК. От тях 84 са служители на Столичната община, пряко подчинени на столичния кмет Йорданка Фандъкова – директори на дирекции, началници на отдели, юрисконсулти, инспектори, одитори, счетоводители, експерти. Въпреки това, съдът реши, че нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат.

Пред Административен съд-София, Манолова доказа, че заради съществени изборни нарушения от резултатите от гласуването трябва да бъдат извадени 27 918 гласа. 3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове.

Манолова твърди още, че има близо 7000 бюлетини, които са обявени за недействителни, а при делото става ясно, че членовете на СИК не са били уведомени от ЦИК кои бюлетини се считат за невалидни.

„Отказът да бъде допуснато повторно броене не дава възможност гражданите да научат истинските резултати от изборите. Нарушенията, които сме посочили, надхвърлят разликата между двамата кандидата“, заяви Манолова след последното заседание в Административния съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK