ВАС решава за кметския вот в Коняво

снимка: infomreja.bg, архив
До края на седмицата ВАС ще реши дали в кюстендилското село Коняво ще има нови избори за кмет или не. Върховна административна прокуратура подкрепи решението на Административен съд - Кюстендил за касиране на изборите за кмет на село Коняво. От прокуратурата считат, че са допуснати съществени нарушения на изборния процес.
 
Бившата конявска кметица Марияна Александрова, която е страна по делото настоява за касиране на изборния резултат заради пропуските на секционната избирателна комисия. И на първия и на втория тур на изборите в Коняво в избирателните списъци са били полагани само подписи, без да са записвани ЕГН-тата и данните на личните карти на гласувалите. Това стана причина Административен съд – Кюстендил да касира изборите в селото.
 
"Подписите само на избирателите срещу имената не са доказателство за идентичност. Не е сериозно и твърдението на свидетеля Петър Тошев, председател на СИК,че познава всички 704 избиратели в селото. Вотът е опорочен и е наложително произвеждане на нови избори", бяха част от мотивите на съдия Галина Стойчева от Административния съд - Кюстендил.
 
На втория тур жителите на Коняво избраха земеделката Даниела Божилова, която спечели изборите с 27 гласа преднина пред бившата кметица Марияна Александрова.Останалата втора Марияна Александрова бе категорична, че при потвърждение на решението и от ВАС ще участва в надпреварата, след като с президентски указ, се насрочи дата за нов избор.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK