ВАС потвърди решението за Емине от Вълкосел, тя ходи на училище забулена и до днес

Снимка: Infomreja.bg

Върховният административен съд остави в сила постановеното решение на Административния съд в Благоевград, като осъди ученичката Емине Рашидова Шаматарева, действаща със съгласието на своя баща - Рашид Рашидов Шаматарев, да заплати на СУ "Христо Ботев" във Вълкосел направените разноски за касационната инстанция в размер на 840 лева, представляващи адвокатско възнаграждение.

След решението на благоевградските магистрати, което отхвърли жалбата на момичето срещу заповедта на директора на училището Митко Джуков за налагане на наказание "преместване в друго училище" за учебната 2015/2016 г., бащата на непълнолетната тогава Емине заведе дело във ВАС.

Решението на ВАС по случая "Емине Шаматарева", който нашумя с конфликта й с учебното заведение във Вълкосел заради категоричния й отказ да свали забрадката, с която ходеше забулена на училище, е окончателно.

Така директорът на СУ „Христо Ботев“, Митко Джуков, и учителският колектив, реагирали адекватно на противоречащото на закона облекло на ученичката Емине, спечелиха съдебната битка, която продължи повече от година.

В момента Емине е ученичка в 11. клас в училището във Вълкосел и продължава да ходи забулена в час, неспазвайки законовите разпоредби, касаещи облеклото на учениците в България, съобщиха от учебното заведение, където преди броени дни бе получено окончателното съдебно решение на ВАС в полза на училищното ръководство в лицето на директора Митко Джуков.

Според решението, началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград, Ивайло Златанов, следва да определи условията и реда, при които Емине Шаматарова да продължи да учи в светското училище във Вълкосел.

След приключилите съдебни дела директорът Митко Джуков пък ще трябва да представи обстоен доклад в РУО-Благоевград, на база на който началникът Ивайло Златанов да издаде заповед до ръководството на школото, отнасяща се до спазване на училищния правилник от страна на единадесетокласничката Емина.

При отказ от нейна страна, тя ще бъде преместена да продължи образованието си в духовно училище, в което е разрешено носенето на забрадки и бурки.

16-годишната тогава ученичка заведе дело срещу училището си, защото й бе направена забележка от директора Митко Джуков да не посещава часовете забулена. След като Емине не се подчини, учителският съвет взе решение тя да бъде преместена в друго учебно заведение.

Конфликтът в училището във Вълкосел се разрасна и бе изтълкуван от родителите на ученичката и от Районното мюфтийство като дискриминационен, заради което бяха заведени и делата. 

Недоволен от решението на Административния съд в Благоевград, бащата на Емине от нейно име обжалва решението във ВАС, но и върховните магистрати оправдаха действията на училищния директор и колектива на СУ "Христо Ботев" - Вълкосел.

Както писа ИНФОМРЕЖА, Емине Шаматарева се появи забулена през учебната 2015/2016 година, след като през лятото посещавала Коран курс. Ръководството на училището бе категорично, че облеклото и поведението на момичето е в противоречие с правилника на училището.

„Носенето на забрадка или бурка в училище постави ученичката в привилегировано положение. По този начин бе нарушен принципът за равно третиране на учениците в училище. На практика Емине постави съучениците си от същото вероизповедание в неравностойно положение, с което се обезсмислиха вътрешните правила  в училище", обясни преди повече от година директорът Митко Джуков.

Опитът на училищното ръководство да накара Емине да сваля забрадката в училище срещна сериозен отпор, след като за нея се застъпи и баща ѝ. Многократно бяха провеждани разговори с Емине в присъствието на родител. Разяснен бе правилникът и Законът за народната просвета, обаче нито родителят, нито момичето приеха компромисен вариант, при който да се спазват законите", бе коментарът и на педагогическия съветник Афродита Дерменджиева пред съда в Благоевград.

В училището на Емине учат още 387 деца, всичките изповядващи ислям, но и спазващи правилата за светско облекло при обучителния процес. Родителите на учениците по време на разразилия се скандал също не подкрепиха нито облеклото, нито поведението на Емине и се солидализираха с решението на ръководството на гимназията.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Мюсюлмани20:18 - 23.11.2017
Да ли се сортират или прелюбодействат дали се самоубиват са хипотези недоказани а като си продавате религията за пари това какво е. Да използваш детето си за постигане на цели Срам.
Мюсюлмани20:18 - 23.11.2017
Да ли се сортират или прелюбодействат дали се самоубиват са хипотези недоказани а като си продавате религията за пари това какво е. Да използваш детето си за постигане на цели Срам.
Мюсюлмани20:18 - 23.11.2017
Да ли се сортират или прелюбодействат дали се самоубиват са хипотези недоказани а като си продавате религията за пари това какво е. Да използваш детето си за постигане на цели Срам.
Дригират се,прелюбодеистват,самообиват се нямат никакав морал,а какво им пречи една забрадка...ужасни сте ужасни са ви и законите уж демокрация..Нека Аллах да ти дава търпение мило момиче03:26 - 23.11.2017
Въведете коментар...

FACEBOOK