ВАС: Общинският съвет в Благоевград е законно избран!

Снимка: Infomreja.bg, архив

Решението на ВАС не подлежи на обжалване

Със свое решение от 7-и февруари Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд в Благоевград, с което се потвърждава решение № 280-МИ/29.10.2019 г. на ОИК – Благоевград, за обявяване на резултатите от произведените на 27.10.2019 г. избори за общински съветници в община Благоевград.

И след решението на Административен съд – Благоевград, спора за избора на Общински съвет – Благоевград, продължиха петима кандидат-съветници. Касационни жалби бяха подадени от Велчо Танев, Евелина Димитрова, Красимира Стоименова и Йорданка Урдарска – кандидати за общински съветник от ПП БЗНС, и Йордан Андонов – кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ.

В мотивите на потвърдителното решение върховните магистрати отбелязват:

Много подробно съдът е очертал границите на съдебния контрол и е счел, че следва да отговори на въпроса дали са налице закононарушения, които да водят до неправилно отчитане волята на избирателите за даден кандидат, партия или коалиция и дали същите са такива, които ако не бяха допуснати изборният резултат би бил различен.

За неоснователни съдът е приел поддържаните в жалбите идентични възражения за недействителност на протоколите на СИК. Така постановеното съдебно решение на Административния съд в Благоевград е правилно и не страда от твърдените в касационните жалби пороци. При изключително подробно описана фактическа обстановка, съдът е достигнал до законосъобразни правни изводи.

Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK