Варна чества своя празник

Снимка: nova.bg

Хирургът проф. д-р Красимир Иванов и актьорът Мариус Донкин - новите почетни граждани на Варна

С тържествена архиерейска Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна днес Денят на Варна - Успение Богородично. След тържественото вдигане на флаговете на България и на града, потегли литийно шествие с икона на Света Богородица.

Празникът събра много граждани, както и представители на държавната и местната власт. Основни организатори на честванията са община Варна, Военноморските сили и митрополията.

В празничния ден са планирани серия инициативи за най-малките - куклен спектакъл "Разбойническа история" в Аспарухов парк и ателие за цветни мозайки в район "Младост" и празнична детско-юношеска фиеста "Най-сладкият ден" на площад "Антон Новак" на входа на Морската градина.

В програмата на празника е включено и откриването на изложба на ученици от художествените паралелки на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" в Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", предава БТА. В рамките на празника е и официалното закриване и награждаване на победителите от ветроходната регата "Кор Кароли".

По традиция в 20.00 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчването на почетни звания и награди. През тази година Варна ще има двама нови почетни граждани - знакът на града ще получат хирургът проф. д-р Красимир Иванов и актьорът Мариус Донкин.

Денят ще завърши с концерти в Летния театър и на площад "Независимост". В първия участват фолклорен ансамбъл "Варна", камерен ансамбъл "Добри Христов", братя Аргирови, Виктория Георгиева, Атанас Кателиев и квартет "Angel Voices". Концертът на площада е с участието на оркестър и солисти на Държавна опера - Варна, а в програмата са включени шедьоври от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман и Андрю Лойд Уебър.

Честванията ще завършат с празнични илюминации в акваторията на Варненския залив.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK