Въпреки "Карамфиловите страсти" ще има чествания в ДТ-Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

100-годишният юбилей на театъра не е заплашен от провал

Честванията на 100-годишнината на Драматичния театър в Благоевград не са застрашени от провал заради спряната постановка на режисьора Ставри Карамфилов.

Дни след като Карамфилов заедно със свои привърженици, сред които Любомира Димитрова, Златко Павлов и Борислав Владиков, обяви, че директорът на театъра Маргарита Манчева не е дала обяснение защо спира неговия проект, днес Манчева се изказа официално пред медиите.

Според ДТ публичните изявления съдържат неверни твърдения, които са опит да се навреди на театъра и на институциите, с които работи с цел лични интереси.

ДТ води прозрачна политика на управление. Отчетите му представляват публично достъпна информация и в този ред на мисли и неразбираема смелостта, с която се хвърлят лъжливи твърдения в публичното пространство, пише още в отвореното писмо до медиите.

Самият Борислав Владиков, който е и бивш директор на театъра преди 1989 г., каза, че попитал Манчева дали не е притискана от властта да вземе това решение, а днес в позицията на театъра четем:

Въвличането на трети страни в конкретната ситуация също считаме за абсолютно недопустимо. Изразените притеснения относно честването на 100-годишния юбилей са неоснователни и неподлежащи на допълнителен коментар в публичното пространство.

От свиканата пресконференция на Карамфилов бе изнесен и звуков запис, в който Минчева дава обяснение пред журналисти защо режисьорът е с прекратен договор – а именно, заради погазване на 4 от точките в него. Сред тях бе споменато, че Карамфилов е искал повече средства от заделените 45 хил. лв. за реализиране на постановката. В договорните отношения имало и изискване в постановката да бъдат включени само актьори от благоевградския театър, но Карамфилов рязко сменил екипа от актьори. (Преди дни той каза, че нямало кой да играе баба Елена.)

Той самият призна, че е провел множество срещи в София, заплащал е за ресторанти, кафета и хотели, преговаряйки с актьори, но за това не е получил и лев компенсация.

Въпреки всичко хонорарът на Карамфилов бил 7000 лв., а след разговор с Минчева е увеличен с 1000 лв., за да погаси транспортните разговори от София до Благоевград.

Карамфилов иронично каза, че не знае защо и кой му е дал диплома и че не разбира защо постановката му е спряна, но на конференцията до развръзка какви са проблемите на благоевградския театър не се стигна, въпреки че това бе мотото на срещата.

Подобни нападки пречат на нормалното протичане на работния процес и застрашават достойното честване на юбилея, пишат от театъра в позицията си.

А дали става дума за напрежение между Минчева и Карамфилов, за финансово и трудово неразбирателство е личен въпрос, който обаче успя да развълнува обществеността.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK