ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка на строежа „Алепу вилидж“

Снимка: Оффнюз

ВАП е образувала преписка

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в община Созопол, между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж".

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите и министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и на съвместната работа с Окръжна прокуратура – Бургас. Установеното от двете прокуратури до момента и отразеното в медиите сочи, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда, споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с издаденото разрешение за строеж.

Проверката е от компетентността на ДНСК и следва да се установи на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), подзаконовите нормативни актове по прилагането им,както и другите нормативни актове, свързани със строителство в защитени зони. Следва също така да се провери  поотделно и комплексно  целият инвестиционен и строителен процес, да се  проведат огледи на място, като се изискат и всички относими данни.

Резултатите от проверката следва да се представят на ВАП максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, а в случай на извършено престъпление – да се предприемат незабавно действия по реда на НПК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK