ВАП нареди проверка на мините

Снимка: Infomreja.bg

Енергийният и екоминистърът ще извършат проверките

След самосезиране на главния прокурор Иван Гешев във връзка с информация за попаднал цианид във водите на реките Юговска и Чепеларска, Върховната административна прокуратура възложи на министрите на енергетиката и на околната и среда и водите извършването на проверка за спазването на правните норми по опазване на околната среда в минната индустрия. Обект на проверката следва да бъдат:

1. Всички лица и обекти в страната /мини, рудници, хвостохранилища /шламохранилища/, насипища /табани/, язовирни стени /бентове и т. н./, длъжни да спазват съответните изисквания;

2. Фактическото съблюдаване на въведените правила с цел недопускане на увреждане на компоненти на околната среда;

3. Наличието на изискуемото оборудване в лицата и обектите по т.1 съобразно специалните правни норми и издадените административни актове.

Получените резултати от проверката следва да се синтезират, като се отразят направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, като се посочат изрично и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респ. органи на МВР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK