Вандали посякоха мраморно момиче в центъра на Кюстендил

Грозните останки от красивото мраморно момиче, снимка: Виолета Атанасова, infomreja.bg

То стоеше приветливо няколко десетилетия в градинката пред входа на Железничарския дом в Кюстендил – едно бяло мраморно момиче със стомна в ръце и с четириног приятел в нозете му. Украсяваше една от уличните градски чешми, каквито някога ги имаше много, а сега са по-малко от пръстите на едната ръка. Бдеше там и денем, и нощем над студената кюстендилска вода за пиене и срещу един от най-горещите минерални лечебни извори. Гостите на града, които идваха да се лекуват тук, непременно се снимаха с него и отнасяха красив спомен от  града с хубавата вода, хубавите чешми и хубавите девойки.

Тази нощ обаче някой е посякъл бялото мраморно момиче. Тротоарните плочи около чешмата са разкопани – вероятно, за да бъдат сменени, а самата чешма е вандалски съборена. Момичето го няма. Останала е само съвсем малка част от краката му и вярното куче до тях. Скулпторът Валентин Господинов минал оттам, видял грозната гледка и се ужасил, невярвайки на очите си. Това хладнокръвно убийство на едно произведение на изкуството, на един художествен знак от пейзажа на града е не тревожно, а отчайващо, почти проплака той. Не знае кой е авторът на тази творба и смята, че това няма значение -  толкова малко културни щрихи останаха в кюстендилската градска атмосфера, че ако хуните бъдат оставени да къртят безнаказано, скоро нищо няма да има. И това дори няма да ни прави впечатление.

 

КОМЕНТАРИ

mara23:43 - 29.05.2011
Nqmam dumi
Надявям се22:13 - 29.05.2011
да се установи дали тази пакост не са направили работниците, които са вдигали плочките. Понякога именно те са вандалите, защото нито имат грам култура, нито пък тия, дето ги водят по разни обекти, се интересуват какво и как се кърти и какви са последствията.Надявам се общинската управа да провери случая!
Код за сигурност, въведете кода a2g