Вандали палиха огън край вековните секвои в Ючбунар

Снимки: ДЛС "Осогово"

Трите гигантски секвои в местността Ючбунар, край кюстендилското село Богослов, попадащи в териториалният обхват на ТП ДЛС "Осогово", са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета.

Забранени са всякакви дейности, които могат да доведат до тяхното повреждане или унищожаване, а именно - кастрене, чупене на клони и нараняване на стъблата.

Въпреки това обаче при проверка от странана РИОСВ – Перник, е установено, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище.

На две от вековните секвои има повреди - направени са дупки, от които има изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне.

От страна на ДЛС „Осогово“ са предприети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява.

„Отговорността да пазим и съхраним природната забележителност обаче, е на цялото общество. Обръщаме се с призив този вандализъм да бъде преустановен. Ако станете свидетели на повторно посегателство, ви молим да проявите обществена отговорност и да уведомите стопанството, РДГ-Кюстендил, РИОСВ-Перник или МВР“, призоваха от ДЛС „Осогово“ .

Гигантските секвои край Ючбунар бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018г. и бяха класирани на 8 място с 11625 гласа.

Те имат значимо място в развитието на лесовъдството и правят местността една от най-посещаваните дестинации в област Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf
loading...