Вандали опустошават борове в местността "Хамам Баир" в Гоце Делчев, мръсотията и бутилките - повече от дърветата

Снимки: Личен архив

Съвестен гражданин от Гоце Делчев сигнализира отговорните институции и общинската администрация в града за извършващо се масово кощунство в местността "Хамам баир" край Гоце Делчев, чрез което се унищожават многогодишни борови дървета. 

Чрез публикуване във Фейсбук на снимки известен местен лекар от Спешна помощ сигнализира и за ширещата се мръсотия и търкалящите се хиляди празни бутилки от изпит алкохол, разхвърляни по цялата местност, броят на които вече е двойно по-голям от този на дърветата.

Жалка е картината на изкорубените дънери на десетки многогодишни борови дървета, вероятно след добив на борина за разпалки, като не се изключва и въпросните дървета по този начин да са подготвяни за кражби, коментираха запознати.

Красивият хълм в Гоце Делчев освен че е обезобразен от брадвите, е превърнат буквално в сметище. Снимките, публикувани във Фейсбук, са от тази сутрин и на тях ясно се виждат пресните следи от брадвите в дънерите на многогодишните борове, които при по-силен вятър или с човешка помощ много лесно могат да бъдат повалени, нарязани на парчета и откраднати.

Ясно се виждат на снимките мръсотията и огромния брой бутилки от алкохол. Преди две години при почистване на въпросната местност по инициатива на общината, доброволци изнесоха от там над 5 тона отпадъци. Местността "Хамам баир“ е сборно място както на групи неврокопчани, излизащи през почивните дни на разходки и пикници, така и на групи наркомани и непълнолетни лица, които намират там спокоен терен за злоупотреба с алкохол, наркотици и други незаконни дейности.

Специалисти от местното горско стопанство в Гоце Делчев потвърдиха, че според тях наранените дървета са вследствие на незаконен добив на борина за разпалки, които дребни търговци продават на пазара или доставят в къщите по поръчка на дребни стотинки без поръчителите и извършителите да си дават сметка каква щета нанасят на дърветата.

Не е изключено престъпната дейност спрямо боровите дървета на "Хамам баир“ да е с по-сериозна цел, а именно - за незаконен добив на дървесина по "законен път".

Публикуваните днес снимки предизвикаха голям интерес и гневни реакции, като много граждани съобщиха за подобни дейности както в местността "Папаз чаир", така и в други райони с борови дървета.

Тук не става въпрос за обелване или надялкване на кората на боровите дървета, а буквално за унищожаване на душата - сърцевината на дърветата, което води до изсъхване и унищожение, са категорични отлично запознати люде извън системата на горите, уверени, че ако не се вземат спешни мерки в местността "Хамам баир“, там скоро няма да остане нито едно дърво.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...10:18 - 25.04.2017
Немаше ли неква екополиция и една жабка, дето само кряка в кафетата?
Гражданин09:47 - 25.04.2017
Красоооо, затвори си краката , че от миризмата ще изсъхнат дърветата
Гоце Делчев23:53 - 24.04.2017
Сърцето да го заболи човек като гледа все едно убити с брадва хора , безсрамници
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK