Валидността на изтичащите лични карти и книжки се удължава с 6 месеца

Снимка: Infomreja.bg

Сроковете за притежание на боеприпаси се удължават с 2 месеца

В Министерския съвет се проведе брифинг във връзка с промените, свързани с административни услуги за граждани и приети с влизането в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В брифинга дадоха информация Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност“, старши комисар Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“ и Дамян Димов, инспектор в Сектор „Контрол на общоопасните средства“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

Срокът на валидност на личните карти и книжките, който изтичва между 13 март – 31 октомври, се удължава с 6 месеца. Личните карти ще са валидни през този срок, а книжките ще бъдат съпътствани с индивидуално удостоверение, което ще важни само за страната, съобщи Ценева.

Според статистиката има спад в броя на подадените документи за подмяна. На 9-и март са приети 5091 лични карти и 1269 книжки в бюрата за издаване и подмяна на лични документи, а седмица по-късно да подадени заяви за подмяна на едва 1071 лични карти.

Очаква се юни и август да бъде пикът на подмяна на личи карти и книжки. Следващият пик е ноември – декември.

Законът, който удължава срока на валидност на документите, е ясен и разпореден на всяка институция.

Това удължение на валидността на документите от 6 месеца, е валидно само за страната.

Българите, които са в чужбина, но имат изтичащ срок на личните карти и паспорти ще бъдат затруднени с подмяната, ако консулската служба не е затворена, защото само в нея могат да бъдат подадени документите, които пристигат в МнВР и отново се връщат в консулската служба.

От МнВР уточниха: 

Заради ситуацията с коронавируса са дадени указания на консулските ни служби как да работят според епидемичната обстановка в приемащата държава.

В консулските служби на Република България временно е преустановено извършването на неспешни услуги, каквато е издаването на нови или подновяването на лични документи. При необходимост от спешно прибиране в България, всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт.

Уточняваме, че в консулските ни служби на територията на Европейския съюз по принцип не се издават български свидетелства за управление на моторни превозни средства.

Николай Николов обясни, че се удължава се и срокът на документите за постоянно и дългосрочно пребиваващите чужденци с 6 месеца, удължава се срокът на документите на гражданите на ЕС, които са в страната. Тези, който имат срок от година на пребиваване, трябва да подадат документи 14 дни след изтичане на срока на извънредното положение.

Същото важи и за чужденците, които не са страната, но трябва да се приберат в срока на пребиваване като турските студенти.

В Дирекция „Миграция“ има 2 Дома в София и Любеимец за задържане на чужденци. Според Николов миграционната обстановка е спокойна. 200 са мигрантите, влезли страната, а 100 са върнати в тяхната родина.

Всеки мигрант, който е в Домовете, е в карантина, който няма достъп и до адвокати, и консули, както и до останалите чужденци.

Дамян Димов каза, че сроковете за притежание на боеприпаси се удължават с 2 месеца след прекратяване на извънредното положение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK